niedziela, 12 października 2025

Gruszki w zalewie octowej

 

Składniki :

  • gruszki- miałam ponad 1,5 kg
  • ocet
  • cukier
  • goździki 
  • cynamon
  • woda



Przygotowanie :
  1. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki lub większe na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne
  2. Przygotować zalewę: 1/2 szklanki octu  10 %, 4 szklanki wody,1 szklanka cukru, kilka goździków i 2 laski cynamonu- zagotować
  3. Do zalewy włożyć pokrojone gruszki i gotować na wolnym ogniu aż do zeszkliwienia owoców
  4. Wyjąć owoce do słoików, wlać wrzącą zalewę i natychmiast zakręcić dekielkami, odwrócić do góry i przykryć ręcznikiem do ostygnięcia.



Moje uwagi;
Lasku cynamonu wyjęłam, a po kilka goździków przełożyłam do słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...