Składniki :
- gruszki- miałam ponad 1,5 kg
- ocet
- cukier
- goździki
- cynamon
- woda
Przygotowanie :
- Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki lub większe na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne
- Przygotować zalewę: 1/2 szklanki octu 10 %, 4 szklanki wody,1 szklanka cukru, kilka goździków i 2 laski cynamonu- zagotować
- Do zalewy włożyć pokrojone gruszki i gotować na wolnym ogniu aż do zeszkliwienia owoców
- Wyjąć owoce do słoików, wlać wrzącą zalewę i natychmiast zakręcić dekielkami, odwrócić do góry i przykryć ręcznikiem do ostygnięcia.
Moje uwagi;
Lasku cynamonu wyjęłam, a po kilka goździków przełożyłam do słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz