piątek, 30 marca 2012

łabędziowe ciacha :)



W sam raz na przyjęcie dla dzieci , ale nie tylko... :)

Składniki:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag masła
  • 2,5 dag mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 4 duże lub 5 małych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem - nadzienie do ciastek
  • 500 ml. śmietany 36 %
  •  cukier puder 
  • zagęstnik do śmietany
Przygotowanie:
  1. W garnuszku zagotowujemy  500 ml. wody i i dodajemy masło
  2. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane mąki
  3. Energicznie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką i stawiamy  chwilę na ogniu-mieszamy ,by utworzyła się jedna kulka ciasta - odchodząca od boków garnuszka
  4. Dokładamy kolejno jajka i mieszamy najlepiej mikserem, musimy uzyskać jednolitą masę ( to robimy już po zdjęciu z ognia )
  5. Zostawiamy ciasto do ostygnięcia i dodajemy proszek do pieczenia -mieszamy
  6. Blaszkę oprószamy mąką i nakładamy na nią małe porcje ciasta z dala od siebie , by podczas pieczenia nie połączyły się
  7. Zostawiamy 2 łyżki masy ( włożyć do szprycy )  , by na koniec upiec z nich szyje 
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  200 - 220 stopni C około 25 - 30 min. Do średniego zarumienienia ciasta
  9. Nie uchylać piekarnika przez pierwsze 15 min. , bo ciasto opadnie!
  10. Ubitą śmietaną dekorujemy przecięte na połówki ciasto i robimy z niego ptaki -łabędzie :)  ( jak się uda ..)
  11. Ciasto ptysiowe powinno być dobrze upieczone , bo inaczej- wilgotne nie będzie chciało się przekroić. Ja kroję gdy są ciepłe , ale lekko  przestygnięte.
 Wyjdzie około 10 sztuk średniej wielkości łabędzi. Jeśli zrobimy cieńsze szyje niż te moje to będzie ich
więcej :) :) :)   A tak w ogóle to ptysiowe  ciastka w formie łabędzi i nie tylko, sprzedawały dawno , dawno temu malutkie , rodzinne cukiernie. Przypomniałam sobie o tym , jak przejrzałam "Domowe wypieki " i naszła mnie nostalgia...Stąd te łabędzie.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...