Ja robię dwie wersje tej samej potrawy.Jedna to wersja na ciepło , a druga szybsza bez gotowania polega tylko na połączeniu składników i... mamy gotowy sos. Pasuje do wędlin , pasztetów , a może indywidualnie każdy znajdzie jeszcze inne zastosowanie tego sosu np. do gotowanego mięsa.Wyjętego z rosołu- zyska inny wyrazistszy smak :)
Składniki : (podaję proporcje na 1 osobę)
- 2 czubate łyżki utartego , gotowego chrzanu ze słoiczka
- 2 nie czubate łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki masła
- jeśli potrzeba odrobina soli , cukru, parę kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy masło
- Dodajemy chrzan , śmietanę , sól , cukier ( na czubku łyżeczki ) i dobrze łączymy składniki mieszając
- Chwilę trzymamy na ogniu nie doprowadzając do zagotowania, chodzi tylko by wydobyły i połączyły się aromaty składników sosu
- Zestawiamy z ognia i próbujemy, jeśli lubimy sos ostrzejszy dodajmy soku z cytryny- mieszamy.
To była wersja z gotowaniem , a w wersji bez gotowania cała nasza praca polega na tych samych czynnościach , tyle , że wszystkie składniki łączymy przez energiczne ich wymieszanie np. w małym słoiczku- na zimno.Wtedy masło nie jest nam potrzebne . A sos robi się na prawdę błyskawicznie . Smacznego!
Dziękuje, pychota (w wersji na patelni delikatniejsze), bez porównania z tym co jest w sklepach - Robert
OdpowiedzUsuńJak będzie świeży chrzan to wypróbuje jeszcze bardziej smaczną wersję :) Pozdrawiam i życzę smacznego .
UsuńZrobiłam ten sos chrzanowy na ciepło i jest pyszny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń