piątek, 30 marca 2012

Błyskawiczny sos chrzanowy




Ja robię dwie wersje tej samej potrawy.Jedna to wersja na ciepło , a druga szybsza bez gotowania polega tylko na połączeniu składników i... mamy gotowy sos. Pasuje do wędlin , pasztetów , a może indywidualnie każdy znajdzie jeszcze inne zastosowanie tego sosu np. do gotowanego mięsa.Wyjętego z rosołu- zyska inny wyrazistszy smak :)
Składniki :   (podaję proporcje na 1 osobę)

  • 2 czubate łyżki utartego , gotowego chrzanu ze słoiczka
  • 2 nie czubate łyżki gęstej śmietany 
  • 2 łyżeczki masła
  • jeśli potrzeba odrobina soli , cukru, parę kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzewamy masło
  2. Dodajemy chrzan , śmietanę  , sól , cukier  ( na czubku łyżeczki ) i dobrze łączymy składniki mieszając
  3. Chwilę trzymamy na ogniu nie doprowadzając do zagotowania, chodzi tylko by wydobyły i połączyły się aromaty składników sosu
  4. Zestawiamy z ognia i próbujemy, jeśli lubimy sos ostrzejszy dodajmy soku z cytryny- mieszamy.
To była wersja z  gotowaniem , a w wersji bez gotowania cała nasza praca polega na tych samych czynnościach , tyle , że wszystkie składniki łączymy przez energiczne ich wymieszanie np. w małym słoiczku- na zimno.Wtedy masło nie jest nam  potrzebne . A sos robi się na prawdę błyskawicznie . Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dziękuje, pychota (w wersji na patelni delikatniejsze), bez porównania z tym co jest w sklepach - Robert

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będzie świeży chrzan to wypróbuje jeszcze bardziej smaczną wersję :) Pozdrawiam i życzę smacznego .

      Usuń
  2. Zrobiłam ten sos chrzanowy na ciepło i jest pyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...