czwartek, 29 marca 2012

Krem pieczarkowy



Składniki:
  • 30 - 40 dag pieczarek
  • 1 i 1/2 l. wywaru z rosołu drobiowego ( z kostki)
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki masła lub oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, 
  • groszek ptysiowy, ewentualnie śmietana
Przygotowanie:
  1. Umyte pieczarki pokroić w drobną kostkę
  2. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę
  3. Pieczarki i cebulę przesmażamy na maśle, aż stracą surowiznę-dodajemy mąkę i mieszamy
  4. Rozpuszczamy kostkę rosołową w około pół litrze wody
  5. Podlewamy częścią rosołu i mieszamy energicznie- smażymy na małym ogniu
  6. Przelewamy masę do garnka i miksujemy 
  7. Do garnka dolewamy wywaru  ( lub jeszcze wody ), by w sumie z tym zmiksowanym było  półtora litra zupy
  8. Wszystko razem zagotowujemy
  9. Doprawiamy solą, pieprzem prawdziwym 
  10. Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany i groszek ptysiowy.
Kremy z zasady robi się szybko , a krem pieczarkowy jest tego absolutnym przykładem :)



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...