Składniki:
- 30 - 40 dag pieczarek
- 1 i 1/2 l. wywaru z rosołu drobiowego ( z kostki)
- 1 cebula
- 3 łyżeczki masła lub oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz,
- groszek ptysiowy, ewentualnie śmietana
Przygotowanie:
- Umyte pieczarki pokroić w drobną kostkę
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę
- Pieczarki i cebulę przesmażamy na maśle, aż stracą surowiznę-dodajemy mąkę i mieszamy
- Rozpuszczamy kostkę rosołową w około pół litrze wody
- Podlewamy częścią rosołu i mieszamy energicznie- smażymy na małym ogniu
- Przelewamy masę do garnka i miksujemy
- Do garnka dolewamy wywaru ( lub jeszcze wody ), by w sumie z tym zmiksowanym było półtora litra zupy
- Wszystko razem zagotowujemy
- Doprawiamy solą, pieprzem prawdziwym
- Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany i groszek ptysiowy.
mniam pyszności
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzis na obiad. Pyszne polecam PS dodalam marchewke tez :-)
OdpowiedzUsuńDzis zrobiłam Pyszne! Dodalam marchewke ;-)
OdpowiedzUsuń