Gdy jest sezon na pomidory i mamy dostęp do świeżych i mocno dojrzałych owoców ugotujmy sobie kapustę zakwaszaną właśnie pomidorami. Ale i o tej porze warto pokusić się o zrobienie tego dania, a świeże pomidory zastąpimy koncentratem 30 % lub octem jabłkowym. W sezonie zamieszczę przepis na kapustę ze świeżymi pomidorami.
Składniki:
- główka białej kapusty ( mała lub połowa średniej)
- marchew,liście laurowe
- pieprz ziarnisty i mielony,sól
- smalec lub olej
- ewentualnie drobno pokrojona kiełbasa lub boczek
- koncentrat pomidorowy
- 2- 3 łyżki suszonych warzyw
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować na drobno i umyć
- Włożyć ją do sporego garnka ,(wody tyle by przykryła akurat kapustę) do tego liść , pieprz ziarnisty i sól, dodać suszone warzywa
- Marchewkę zetrzeć i dołożyć do całości
- Cebulę obrać i pokroić drobno, przesmażyć na tłuszczu- dołożyć do kapusty
- Wszystko dobrze wymieszać , przykryć pokrywką i zagotować
- Mieszać często , by się nie przypaliła
- Odkryć garnek i próbować , jeśli nie do końca miękka, dodać 3 -4 łyżki koncentratu pomidorowego i dobrze zamieszać
- Można dołożyć przesmażoną na smalcu kiełbasę lub boczek - zagotować
- Doprawić do smaku pieprzem, solą , jeśli mało słodka- dać ciut cukru
- Jeśli mamy gdzieś w lodówce smalec własnej roboty to świetnie , dodajmy go
- A w ogóle to kapusta uwielbia , gdy dodaje się do niej tłuszczyk , ale wersja bezmięsna też jest dobra , a ważne, że gotuje się ją szybciej niż tradycyjny bigos z kiszonej kapusty.
Fajny i zdrowy dodatek do obiadu:)
OdpowiedzUsuńA przy tym na prawdę szybki.
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam przepisu na młodą kapustę :) i jest! Dziękuję:)
OdpowiedzUsuń