Jeśli mamy w domu bułki , które już są czerstwe, to bardzo dobrze, przydadzą się właśnie do zrobienia sobie knedliczka...Im pieczywo starsze , tym lepsze.
Składniki:
- 3 duże suche , czerstwe bułki - wyjdzie spory knedel , można robić z połowy składników
- 1/2 l. mleka
- 3 jajka
- sól, bułka tarta , kasza manna
- jeśli robimy knedel na słodko to śliwka suszona, rodzynki
Przygotowanie:
- Bułki namoczyć w mleku
- Jajka ubić w głębokim naczyniu,dodawać 3-4 łyżki bułki tartej-wymieszać
- Namoczone bułki dokładnie wycisnąć i dodać do masy jajecznej
- Całość wyrobić rękoma, dodać sól i ewentualnie jeszcze tartą bułkę i odrobinę kaszy manny
- Masa musi być tak wyrobiona by dość swobodnie odchodziła od ręki i była dość gęsta
- Dołożyć dodatki w postaci bakalii lub dodać pokrojone plastry szynki, cebuli , warzywa- knedel w wersji pikantniejszej- wszystko zależy od naszej inwencji :)
- Po dokładnym wyrobieniu całości wykładamy masę na natłuszczoną (białą ,lnianą - nie z tworzywa sztucznego!) serwetkę.
- Zawijamy jak na zdjęciu i wkładamy do dużego garnka z gotującą wodą.
- Gotujemy na wolnym ogniu do 30 min.
- Po lekkim ostudzeniu wyjmujemy z serwety
- Knedel można po pokrojeniu na plastry podsmażyć na maśle i podawać na słodko , jeśli przyrządziliśmy go z bakaliami.
- W wersji z mięsem czy warzywami polewać sosem np. pomidorowym raczej pikantnym.
Swietny pomysl - i nic sie nie marnuje!
OdpowiedzUsuń