Składniki:
- 3-5 udek z kurczaka (a raczej pałki )
- puszka pomidorów
- 1 cebula
- olej
- goździki, carry, kawałek świeżego imbiru, sok z cytryny, sól, cynamon, cukier
- migdały, chili jeśli lubimy na OSTRO bardzo
Przygotowanie:
- Na patelni z olejem podsmażyć pokrojoną cebulę i posiekany drobno imbir
- Dosypać carry i podsmażyć
- Włożyć do tego umyte udka
- Wlać pomidory razem z zalewą, posolić
- Dodać cynamon, chili oraz goździki, dusić pod przykryciem 45 -60 min.( by kurczak był ugotowany, mięso musi odchodzić od kości)
- Migdały dodać do udek razem z sokiem z cytryny, dodać cukru dla równowagi smakowej
- Dusić razem jeszcze 5 min. Jeśli lubimy sos gęściejszy to, dodajmy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej do 1/4 szklanki zimnej i wlejmy do całości. Ale to już pod koniec gotowania
- Podawać z ryżem.
Gdy zależy nam na szybkim przyrządzeniu potrawy, spróbujmy oddzielić mięso od kości .Na pewno ugotuje się szybciej. Udka w tym sosie, były bardzo smaczne.
Na ostro ale jakie smaczne !
OdpowiedzUsuńjeśli ostre, to biorę w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńUla, jestem pod wielkim wrażeniem Twoich przepisów, sama z nich chętnie skorzystam, wyglądają na apetyczne i na pewno są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za słowa uznania :) Nie wiem, czy zasłużone ,ale staram się robić takie proste jedzenie,na każdą kieszeń ,ale za to spory zapał kulinarny.(dla Renaty)
OdpowiedzUsuńżeby nie było takie bardzo ostre to po prostu mniej chili dodać?
OdpowiedzUsuńTak ,wystarczy wyjąc pestki z papryczki i już będzie mniej ostre :)
OdpowiedzUsuń