niedziela, 4 marca 2012

Kurczak po hindusku-na ostro



Składniki:
  • 3-5 udek z kurczaka (a raczej pałki )
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • olej
  • goździki, carry, kawałek świeżego imbiru, sok z cytryny, sól, cynamon, cukier
  • migdały, chili jeśli lubimy na OSTRO bardzo
Przygotowanie: 


  1. Na patelni z olejem podsmażyć pokrojoną cebulę i posiekany drobno imbir
  2. Dosypać carry i podsmażyć
  3. Włożyć do tego umyte udka
  4. Wlać pomidory razem z zalewą, posolić
  5. Dodać cynamon, chili oraz goździki, dusić pod przykryciem 45 -60 min.( by kurczak był ugotowany, mięso musi  odchodzić od kości)
  6. Migdały dodać do udek  razem z sokiem z cytryny, dodać cukru dla równowagi smakowej
  7. Dusić razem jeszcze 5 min. Jeśli  lubimy sos gęściejszy to, dodajmy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej do 1/4 szklanki zimnej i wlejmy do całości. Ale to już pod koniec gotowania
  8. Podawać z ryżem.
Gdy zależy nam na szybkim przyrządzeniu potrawy, spróbujmy oddzielić mięso od kości .Na pewno ugotuje się szybciej. Udka w tym sosie, były bardzo smaczne.




6 komentarzy:

  1. Na ostro ale jakie smaczne !

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli ostre, to biorę w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ula, jestem pod wielkim wrażeniem Twoich przepisów, sama z nich chętnie skorzystam, wyglądają na apetyczne i na pewno są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za słowa uznania :) Nie wiem, czy zasłużone ,ale staram się robić takie proste jedzenie,na każdą kieszeń ,ale za to spory zapał kulinarny.(dla Renaty)

    OdpowiedzUsuń
  5. żeby nie było takie bardzo ostre to po prostu mniej chili dodać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak ,wystarczy wyjąc pestki z papryczki i już będzie mniej ostre :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...