- Składniki:
- Spory pęczek koperku,łyzka masła i oleju
- 1 łyzka mąki sól,pieprz
- sok z cytryny
- niecała kostka rosołowa
- odrobina startej marchewki
Przygotowanie:
Do garnaka wlac około 500 -700 ml. wody, gotować
Pokroic drobno koperek
- Wlac na patelnię olej i masło.
- Rozpuścic i dołożyc mąke
- Wsypac do tego koperek
- Mieszac intensywnie, by nie przypalić , ale połączyć ( tak też robi się zasmażke do zup)
- Gdy wszystko się już połączy (trwa to chwilę) przełożyc wszystko do gotującej wody
- Dobrze jeszcze raz zamieszać ,pogotowac
- Dodac soli do smaku, pieprzu i odrobine soku z cytryny.
- Jeszcze kostka rosołowa i zupa gotowa!
- Zupę można podawać z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki :)
To chyba jest najszybsza zupa świata...Ulubiona mojej córki:)
smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMoja córka też tak mów o tej zupie ;)
OdpowiedzUsuń