Składniki:
- 3 duże, grube marchewki (najlepiej słodkie )
- 2 - 3 ładne, dojrzałe pomidory
- olej do smażenia może być masło
- 1/2 kostki rosołowej
- sól, pieprz, cukier
- śmietana, ale nie koniecznie
- gałka muszkatołowa, papryka słodka mielona
Przygotowanie :
- Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Pomidory parzymy i obieramy ze skórki
- Marchew wrzucamy na rozgrzany olej na patelnię
- Smażymy często mieszając , dodajemy pokrojone drobno pomidory - przesmażamy razem
- Do garnuszka wlewamy 750 ml wody, po zagotowaniu przekładamy masę z patelni
- Gotujemy około 15 - 20 min. - często mieszając
- Gdy marchew będzie rozgotowana , zdejmujemy garnek z ognia i lekko zupę studzimy
- Całość miksujemy , stawiamy znów na ogień i doprawiamy solą , cukrem , pieprzem i papryką mieloną słodką oraz kostką rosołową - chwilę gotujemy ( ma być około 750 ml. zupy)
- Już na talerzu posypujemy natką pietruszki, dodajemy ewentualnie łyżkę śmietany.
Zupa jest naprawdę smaczna, a myślę, że pożywna i zdrowa...:) o wpływie na cerę nie wspomnę...
bardzo dobra też w diecie przy schorzeniach jelitowo- żołądkowych
OdpowiedzUsuńPrawda,a zbawienny wpływ na jelita naszych małych dzieci ? oj , też się pamięta :) Pozdrawiam
Usuńbardzo lubie takie delikatne zupy kremy. Smaczne i pozywne!
OdpowiedzUsuńOoo u mnie marchewkowa była wczoraj :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy typu-krem ale marchewkowej jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Muszę spróbować:))) Naszło mnie na zupy - rybna, cebulowa, serowa, krem z marchwi... Pierwsza marchew.
OdpowiedzUsuńŚwietna i jak smakuje. Ja akurat robiłam wersję marchewkowo-porową.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zaprasza do mnie :)
http://przepisnikaguli.blogspot.com/