Składniki :
na ciasto naleśnikowe-
- 3 łyżki mąki
- 100 ml. wody ( może być mleko )
- 1 jajko
- około 10 dag mrożonego szpinaku ( ja kupiłam taki mrożony w kulkach na wagę, ale każdy inny też będzie dobry )
składniki na farsz :
- ja użyłam wędzonki - szynki
- majonez i musztarda
Przygotowanie :
- Z mąki , jajka , wody i szpinaku zrobiłam mix na naleśniki ( gęstość ciasta podobna do zwykłego ciasta naleśnikowego)
- Wcześniej zamrożony szpinak przełożyłam na małą patelnie i mieszając rozmroziłam go, a przez lekkie gotowanie odparowałam nadmiar wody
- W takiej rozmrożonej postaci użyłam go do masy naleśnikowej
- Usmażyłam 4 średniej wielkości zielone naleśniki ( na patelni teflonowej bez tłuszczu )
- Mięso przeznaczone na farsz zmieliłam i doprawiłam według swojego smaku musztardą i majonezem
- Przestudzone naleśniki posmarowałam nadzieniem mięsnym i zawinęłam.
W pierwszej wersji jadłam takie naleśniki na słodko.Z truskawkami i bitą śmietaną. Są wspaniałe. Ale wykończenie tego dania zależy od nas i od tego czym w danej chwili dysponujemy. Smacznego :)
świetny pomysł na kombinacje ze szpinakiem. U mnie poza mną nikt nie lubi szpinaku samego w sobie, więc też dodaję go do róznych potraw. Bardzo smaczne danie, chetnie spróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńJaki się na nich zrobił marmurkowy rzucik od szpinaku :-) Nie dość że świetnie wyglądają to jeszcze doskonale smakują!
OdpowiedzUsuńnono ciekawy pomyysl, napewno skorzystam z przepisu i wypowiem sie jak skonsumuje :)
OdpowiedzUsuńnaleśniki i szpinak to najlepsze połączenie!
OdpowiedzUsuń