wtorek, 17 kwietnia 2012

Mój makaron domowy




Jeśli mamy czas i oczywiście chęci to polecam zrobienie swojego makaronu, który nawet  jeśli  trochę nam   się nie uda, to i tak jest smaczniejszy niż kupny. Możemy zrobić z niego drobne kluseczki, takie grubsze jak wstążki albo na takie zupełnie szerokie, które nadadzą się do wigilijnej potrawy- łazanki z makiem.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 jajko
  • woda, sól
Przygotowanie :
  1. Mąkę wsypujemy na stolnicę w formie kopczyka i robimy w nim dołek
  2. Do utworzonego dołka wbijamy umyte  jajko i dodajemy szczyptę soli
  3. Ja łączę składniki jak najdłużej nożem
  4. W trakcie tego wyrabiania dodaję przegotowanej ,  letniej wody
  5. Z wodą bardzo ostrożnie , bo ciasto musi mieć konsystencje ścisłą , ale niezbyt kleistą
  6. Po dodaniu wody ( u mnie było to mniej niż pól szklanki ) ciasto wyrabiam już rękoma 
  7. Wyrabiamy tak długo ( podsypując mąką ) , aż składniki doskonale się połączą , a ciasto uzyska sprężystość ( ugniatamy je w kulkę jak na zdjęciu )
  8. Kiedy już takie uzyskamy , dzielimy ciasto na mniejsze części i każdą oddzielnie podsypując często mąką wałkujemy na cienkie placuszki
  9. Zostawiamy je na czystych ściereczkach lub stolnicy na tak długo , aż podeschną
  10. Dopiero wtedy kroimy je na długie wąskie ( około 3 -4 cm.) paski i kładąc jeden na drugi ( wpierw podsypane trochę mąką  ) tniemy jak najcieniej na kluseczki
  11. Jeśli nie ugotujemy wszystkich jednego dnia , to nadmiar po WYSCHNIĘCIU przechować można w słoju.



1 komentarz:

  1. pamiętam te piękne czasy, kiedy robiłam makaron własnej roboty z babcią,w każdą niedzielę... Pozdrawiam. /P.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...