czwartek, 23 stycznia 2014

Roladki ze szpinakiem




Składniki na ciasto :
  • 20 dag tłustego, dobrego białego sera
  • 20 dag mąki
  • 1 żółtko
  • sól, łyżka miękkiego masła
Składniki na farsz :
  • 20 dag mrożonego szpinaku - ja swój prawie rozmroziłam 
  • 5 dag chudego boczku 
  • 3 kopiaste łyżki startego żółtego sera
  • cebula, 3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i zagniatać do momentu, aż ciasto będzie dobrze wyrobione, pozostawić w chłodzie na co najmniej 20 min.
  2. Przygotować farsz; pokrojoną cebulę i czosnek oraz boczek przesmażyć na tłuszczu, dodać rozmrożony szpinak- wymieszać, smażyć do połączenia składników
  3. Doprawić gałką, solą i żółtym serem- wymieszać i przestudzić
  4. Ciasto rozwałkować cienko, rozsmarować na nim przygotowany farsz, zwinąć w roladę, pokroić skośnie na około 5 cm
  5. Każdą roladkę posmarować białkiem i piec do zarumienienia  przez około 30 min. w temp. 180 stopni C
Roladki  podałam do czerwonego barszczu.
Piekłam kiedyś podobne, ale były na bazie ciasta francuskiego z pieczarkami.

24 komentarze:

  1. uwielbiam szpinak :) w połączeniu z ciastem serowym muszą smakować wybornie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz, że ja nigdy nie jadłem szpinaku! Wygląda na prawdę apetycznie w tym cieście.

      Usuń
  2. Wygląda rewelacyjnie- koniecznie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają obłędnie :-)
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. O to coś dla mnie, na pewno by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Roladki wyglądają bardzo apetycznie. Bardzo lubię szpinak muszę tego spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Roladki ze szpinakiem wyglądają pięknie, ale dla mnie poproszę bez szpinaku ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę je spróbować zrobić...wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super blog bardzo proszę zajrzeć i dodać swoje przepisy na stronie www.peterborough24.co.uk gorąco polecam brakuje mi w Anglii polskich przepisów a przy okazji cała Polska tel.07926231621
    Polecam firma działa 7 dni w tygodniu, przewozi paczki małe paczki duże,
    całe palety z meblami, z terakotą.
    Działa na terenie całej Anglii i całej Polski, tel. 07926231621

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie ładnie Ci się zrolowały te pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmmm to musi być przepyszne :) Uwielbiam szpinak :D

    OdpowiedzUsuń
  11. jak ze szpinakiem, to biorę w ciemno:) mniammmmmm

    OdpowiedzUsuń
  12. Szpinak uwielbiam więc przepis na ciasto porywam bo bardzo apetycznie kochana to wygląda buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie rzeczy tylko niestety rzadko robię bo wydają mi się czasochłonne...

    OdpowiedzUsuń
  14. Doskonały i ciekawy przepis na ciasto. Nadzienie bardzo mi odpowiada, w planach goście i wykorzystam z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniale! właściwie potrafię sobie wyobrazić jak dobrze smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zaglądam z rewizytą...;-) bardzo tu pysznie....
    Roladki baardzo apetycznie wyglądają, bardzo lubię szpinak...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam szpinak i bardzo chętnie wypróbuje przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. http://karina-beers.blogspot.com/ polajkujesz po komentujesz po lajkujesz plis

    OdpowiedzUsuń
  19. świetne!:) idealne by zabrać ze sobą jako drugie śniadanie:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...