Składniki na ciasto :
- 20 dag tłustego, dobrego białego sera
- 20 dag mąki
- 1 żółtko
- sól, łyżka miękkiego masła
Składniki na farsz :
- 20 dag mrożonego szpinaku - ja swój prawie rozmroziłam
- 5 dag chudego boczku
- 3 kopiaste łyżki startego żółtego sera
- cebula, 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej, sól
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto i zagniatać do momentu, aż ciasto będzie dobrze wyrobione, pozostawić w chłodzie na co najmniej 20 min.
- Przygotować farsz; pokrojoną cebulę i czosnek oraz boczek przesmażyć na tłuszczu, dodać rozmrożony szpinak- wymieszać, smażyć do połączenia składników
- Doprawić gałką, solą i żółtym serem- wymieszać i przestudzić
- Ciasto rozwałkować cienko, rozsmarować na nim przygotowany farsz, zwinąć w roladę, pokroić skośnie na około 5 cm
- Każdą roladkę posmarować białkiem i piec do zarumienienia przez około 30 min. w temp. 180 stopni C
Roladki podałam do czerwonego barszczu.
Piekłam kiedyś podobne, ale były na bazie ciasta francuskiego z pieczarkami.
Piekłam kiedyś podobne, ale były na bazie ciasta francuskiego z pieczarkami.
uwielbiam szpinak :) w połączeniu z ciastem serowym muszą smakować wybornie !
OdpowiedzUsuńa wiesz, że ja nigdy nie jadłem szpinaku! Wygląda na prawdę apetycznie w tym cieście.
UsuńWygląda rewelacyjnie- koniecznie spróbuję!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńwww.magicznakuchnia.blox.pl
O to coś dla mnie, na pewno by mi zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńRoladki wyglądają bardzo apetycznie. Bardzo lubię szpinak muszę tego spróbować.
OdpowiedzUsuńRoladki ze szpinakiem wyglądają pięknie, ale dla mnie poproszę bez szpinaku ;)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Muszę je spróbować zrobić...wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO szaleństwo, po prostu piękne!
OdpowiedzUsuńSuper blog bardzo proszę zajrzeć i dodać swoje przepisy na stronie www.peterborough24.co.uk gorąco polecam brakuje mi w Anglii polskich przepisów a przy okazji cała Polska tel.07926231621
OdpowiedzUsuńPolecam firma działa 7 dni w tygodniu, przewozi paczki małe paczki duże,
całe palety z meblami, z terakotą.
Działa na terenie całej Anglii i całej Polski, tel. 07926231621
Jakie ładnie Ci się zrolowały te pyszności!
OdpowiedzUsuńMmmmmm to musi być przepyszne :) Uwielbiam szpinak :D
OdpowiedzUsuńSzpinaczek.. Uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńjak ze szpinakiem, to biorę w ciemno:) mniammmmmm
OdpowiedzUsuńSzpinak uwielbiam więc przepis na ciasto porywam bo bardzo apetycznie kochana to wygląda buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie rzeczy tylko niestety rzadko robię bo wydają mi się czasochłonne...
OdpowiedzUsuńDoskonały i ciekawy przepis na ciasto. Nadzienie bardzo mi odpowiada, w planach goście i wykorzystam z miłą chęcią.
OdpowiedzUsuńwspaniale! właściwie potrafię sobie wyobrazić jak dobrze smakowały :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńZaglądam z rewizytą...;-) bardzo tu pysznie....
OdpowiedzUsuńRoladki baardzo apetycznie wyglądają, bardzo lubię szpinak...
Pozdrawiam.
Uwielbiam szpinak i bardzo chętnie wypróbuje przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://karina-beers.blogspot.com/ polajkujesz po komentujesz po lajkujesz plis
OdpowiedzUsuńświetne!:) idealne by zabrać ze sobą jako drugie śniadanie:D
OdpowiedzUsuń