poniedziałek, 3 lutego 2014

Cukier waniliowy

Składniki :
  • cukier nierafinowany, u mnie brązowy ( około szklanki )
  • laska wanilii
Przygotowanie :
  1. Cukier zmieliłam, a laskę wanilii przecięłam wzdłuż i wyjęłam ostrym nożem ziarenka wanilii
  2. Pustą laskę pocięłam na kawałki i wraz z ziarenkami włożyłam do cukru
  3. Szczelny słój zamknęłam i dokładnie nim wstrząsnęłam 
  4. Za około 2 tygodnie będę mieć prawdziwy cukier waniliowy :) trzeba wstrząsać cukier choć raz dziennie.
Można dodawać go nie tylko do ciast, ale słodzić nim np. kawę, wypróbuję też z poranną filiżankę kakao.
Zapakowany w ozdobny słój taki cukier może być pięknym, wartościowym, a co ważne niecodziennym prezentem :) Co o tym sądzicie ?

14 komentarzy:

  1. Wykorzystam Uleńko zawsze kupowałam gotowy w torebkach ale taki domowy chyba będzie smaczniejszy dziękuję buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
  2. Mario, ten kupny to najczęściej wanilinowy, nie ma nic wspólnego z waniliowym, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie, rewelacyjny pomysł na prezent. Ja bym się ucieszyła z takiego :)
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... domowy cukier waniliowy - niebo! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze koniecznie sobie taki zrobić, bo laskę ostatnio często używam tzn. nasionka a podobno ze zużytej laski też wyjdzie super cukier waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł, a kawka z takim domowym cukrem musi być pyszna :-)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki cukier z wanilią jest najlepszy a nie żadne tam cukry ze sklepu nawet nie waniliowe tylko wanilinowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. chciałabym dostać taki prezencik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. z takim cukrem wypieki zyskują nowy wymiar :) też robię sama!

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealny dodatek do niemal każdego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowy cukier waniliowy rządzi. Najlepszy, najbardziej aromatyczny, najzdrowszy, naturalny i bez konserwantów. :) Samo dobro

    OdpowiedzUsuń
  12. To musi być dopiero nieziemski zapach ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowy cukier najlepszy, ale ja ciągle zapominam je zrobić :D
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...