Składniki :
- cukier nierafinowany, u mnie brązowy ( około szklanki )
- laska wanilii
Przygotowanie :
- Cukier zmieliłam, a laskę wanilii przecięłam wzdłuż i wyjęłam ostrym nożem ziarenka wanilii
- Pustą laskę pocięłam na kawałki i wraz z ziarenkami włożyłam do cukru
- Szczelny słój zamknęłam i dokładnie nim wstrząsnęłam
- Za około 2 tygodnie będę mieć prawdziwy cukier waniliowy :) trzeba wstrząsać cukier choć raz dziennie.
Można dodawać go nie tylko do ciast, ale słodzić nim np. kawę, wypróbuję też z poranną filiżankę kakao.
Zapakowany w ozdobny słój taki cukier może być pięknym, wartościowym, a co ważne niecodziennym prezentem :) Co o tym sądzicie ?
Wykorzystam Uleńko zawsze kupowałam gotowy w torebkach ale taki domowy chyba będzie smaczniejszy dziękuję buziaki śle Marii
OdpowiedzUsuńMario, ten kupny to najczęściej wanilinowy, nie ma nic wspólnego z waniliowym, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńfaktycznie, rewelacyjny pomysł na prezent. Ja bym się ucieszyła z takiego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
Mmm... domowy cukier waniliowy - niebo! :)
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie sobie taki zrobić, bo laskę ostatnio często używam tzn. nasionka a podobno ze zużytej laski też wyjdzie super cukier waniliowy :)
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze najlepsze!:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, a kawka z takim domowym cukrem musi być pyszna :-)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTaki cukier z wanilią jest najlepszy a nie żadne tam cukry ze sklepu nawet nie waniliowe tylko wanilinowe :-)
OdpowiedzUsuńchciałabym dostać taki prezencik :)
OdpowiedzUsuńz takim cukrem wypieki zyskują nowy wymiar :) też robię sama!
OdpowiedzUsuńIdealny dodatek do niemal każdego ciasta :)
OdpowiedzUsuńDomowy cukier waniliowy rządzi. Najlepszy, najbardziej aromatyczny, najzdrowszy, naturalny i bez konserwantów. :) Samo dobro
OdpowiedzUsuńTo musi być dopiero nieziemski zapach ;)
OdpowiedzUsuńDomowy cukier najlepszy, ale ja ciągle zapominam je zrobić :D
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl