Kiedy tylko kupiłam jarmuż, wiedziałam, że zrobię z niego pesto.
Zachomikowałam w odległych zakamarkach mojego ogrodu kilka pokrzyw, które wcześniej użyłam również do smacznego pesto, pokrzywy znów odrosły i mogłam spokojnie zerwać je do następnego eksperymentu kulinarnego :)
Składniki :
Zachomikowałam w odległych zakamarkach mojego ogrodu kilka pokrzyw, które wcześniej użyłam również do smacznego pesto, pokrzywy znów odrosły i mogłam spokojnie zerwać je do następnego eksperymentu kulinarnego :)
Składniki :
- 100 g jarmużu
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej pokrzywy
- około 10 świeżych listków bazylii
- około 10 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki migdałów w płatkach
- 4 łyżki ziaren sezamu białego
- sól, pieprz sok z cytryny
- 5 łyżek startego, żółtego sera
Przygotowanie :
- Jarmuż, pokrzywę, liście bazylii umyć, czosnek po obraniu grubo pokroić
- W/w składniki włożyć do blendera i zmiksować, w trakcie dodawać stopniowo oliwę, odrobinę soli i mielony pieprz prawdziwy wraz z sezamem i migdałami
- Spróbować, dodać ser i ostrożnie po łyżeczce soku z cytryny - zmiksować
- Jeśli smak nam odpowiada podawać z makaronem, u mnie był to makaron z mąki orkiszowej.
Takie pesto będzie tez świetnym dodatkiem do kanapek z żółtym serem lub z jajkiem.
Smacznego !
Nigdy nie jadłam jarmużu. Zielone pesto wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAzalitko warto wypróbować, smaczne - polecam:)
UsuńNawet pani Profesor Zdrówko byłaby zachwycona "zdrowotnością" tych przysmaków. Słyszałam o pesto z jarmużu, ale u nas jest trudno dostępny, a w ogródkach zapomniany... Nie wiedziałam też, że można jeść odrośnięte pokrzywy przez cały rok, to cenna wskazówka!
OdpowiedzUsuńU mnie też jarmuż rzadko bywa, ale upolowałam...pozdrawiam :)
UsuńCiekawy pomysł na potrawę z wykorzystaniem jarmuży-który ma tak wiele witamin;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńTo się nazywa danie samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :)
UsuńPiękny kolor tego pesto:)
OdpowiedzUsuńI kolor i smak świetny :)
UsuńNie dość,że zdrowe to jeszcze pięknie wygląda, i apetycznie,pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komplement, pozdrawiam :)
UsuńMuszę spróbować - wygląda na to, że samo zdrowie, kolor i smak! Pięknie!
OdpowiedzUsuńTakiego pesto jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa smaku. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe pesto :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam jarmużu, ciekawe jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńPamiętam zupę z jarmużem mojej babci... <3
OdpowiedzUsuńTwoje pesto wygląda pięknie i smacznie:) :)
Pozdrawiamy!!!
Tapenda
Też pozdrawiam i dziękuję !
UsuńNie jadłam chyba jarmużu, nie pamiętam. Danie wygląda wspaniale. Samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Haniu, jeśli znajdziesz jarmuż- spróbuj :)
UsuńJejku wygląda przecudownie! :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pesto ,do wypróbowania ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję !
UsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńJarmuż to pyszna zielenina.
OdpowiedzUsuńTwoje pesto też lubię!
Warto polubić, bo pyszne jest :)
UsuńU Ciebie trzy w jednym. Jak zwykle pięknie, smacznie i zdrowo. Bardzo smacznie i kusząco... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, to wielki komplement, aż się zarumieniłam - dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńNie miałam okazji jeść jarmuźowego - świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń