A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje.
Składniki :
- 1 całe jajko + 3 żółtka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g tłuszczu do pieczenia
- 3-4 łyżki gęstej śmietany, u mnie 18 %
- 5 dużych śliwek + 6 węgierek
Przygotowanie :
- Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko- ucierać, a potem po żółtku i utrzeć na puszystą masę
- Wsypać stopniowo mąkę i ucierać, dodać śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie ją wrobić w ciasto
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można posypać kruszonką ( ciasto posypałam wpierw bułką tartą, a dopiero potem ułożyłam śliwki )
- Piekłam około 50 min.w prodiżu. W piekarniku w temp. 175-180 *C
Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić ręką na okruszki.
Kruszonka:
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2/5 - 250 gramowej kostki masła lub margaryny
uwielbiam takie swojskie ciacha:) pycha
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, od dawna zbieram się do upieczenia ucierańca ze śliwkami, póki sezon na śliwki jeszcze trwa.
OdpowiedzUsuńCiasta z śliwkami królują teraz na blogach i dobrze, bo z nimi lubimy najbardziej:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Mniam, mniam, kocham takie ciasta, na pewno zrobię, bo wygląda baaaaardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste, sprawdzone ciasta:)
OdpowiedzUsuńDla jednych ciasto łatwe, dla innych i łatwe i smaczne, a dla mnie to klasyka wśród bezliku przepisów udziwnionych,podrasowywanych zupełnie bez sensu. Tu widać co na talerzu i czy to da się zjeść.
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniałe ciacho, trzeba je piec bez końca
Dziękuję, masz rację to ciasto jest naprawdę proste i smaczne, pozdrawiam :)
UsuńNie ma to jak drożdżowe z kruszonką! :)
OdpowiedzUsuńto jest ucierane, ale super smaczne :)
Usuńtakie ciasta zawsze się sprawdzają, są pyszne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Jak ja już dawno nic nie piekłam, czasu brakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kruszonka i śliwki to połączenie doskonałe :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta :-) są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam bardzo podobne, uwielbiam takie ciasta! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
mam podobny przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho :)
Takie ciasta są najlepsze !
OdpowiedzUsuńOj slinotok mam :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńhttp://adf.ly/s1Bi4
Na pewno smaczne ymmm :) A co powiecie na to ? ;)
Akurat mamy sezon śliwkowy, który powoli się kończy. Warto spróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką wersję ciasta, jest pyszna i prosta, no i ma śliwki :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, szkoda, że nie kupiłam śliwek!
OdpowiedzUsuńApetcznie wygląda... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ soczystymi śliwkami wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń