Składniki :
- 12 dużych główek czosnku
- olej
Składniki na zalewę:
- 0,75 l białego wina
- 1/2 szklanki octu 10 %
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 10 ziaren zielonego pieprzu
- 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
- 10 dag cukru, 1 łyżka soli
Przygotowanie :
- Wino i ocet zagotować z solą, cukrem, kolendrą, liśćmi oraz pieprzem na małym ogniu
- Czosnek obrać i włożyć ząbki do wrzącej zalewy i gotować 5 min
- Następnie przelać zalewę wraz z czosnkiem do słoja i odstawić na 24 godz.
- Po tym czasie przelać ponownie do garnka i zagotować 5 min, potem ostudzić
- Czosnek przełożyć do wyparzonych, czystych słojów, zalać łyżką oleju
- Słoje zamknąć wyparzonymi dekielkami i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce
Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek nie ma charakterystycznego ostrego zapachu.
Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000
świetna sprawa taki słoiczek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek marynowany. Rewelacyjny do sałatek :-)
OdpowiedzUsuńMniam, będzie pysznym dodatkiem do wielu dań:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUdało mi się zrobić czosnek kiszony z twojego przepisu, został pożarty zanim wykonałam zdjęcie. Chętnie spróbuję taki. Dodatek wina bardzo mnie zachęcił :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i wyjadam prosto ze słoiczka:)pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo czosnek bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńnie bylo mi dane probować, ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńŚwietna marynata, a ja bezczelnie zdejmuję z półki sklepowej i kupuję to paskudztwo chińskie, fe!
OdpowiedzUsuńZrobię wg Twojego przepisu, ciekawie z winem, a ja lubię pogryzać ząbki czosnku marynowane, pyszne są.
Czosnek marynowany jest niesamowity.Można wykorzystać go do tak wielu przepisów.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń