piątek, 19 września 2014

Gołąbki z kaszą i mięsem

Składniki :
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 5 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej - wiejskiej
  • 2 małe jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, cząber suszony, oregano, mała łyżeczka maggi w płynie
  • tłuszcz do smażenia
  • główka białej kapusty



Przygotowanie :

  1. W sporym garnku, który pomieści kapustę wlewamy wodę i wkładamy główkę kapusty.Na gołąbki wybieramy luźną kapustę tj. kapusta powinna być w miarę miękka, a liście luźno ułożone by po sparzeniu można było je dobrze zdejmować z kapusty
  2. Mięso łączymy z kaszą ugotowaną według tego przepisu, doprawiamy do smaku ziołami, przesmażoną, drobno pokrojoną cebulą ( wcześniej przestudzoną ) i dokładnie mieszamy
  3. Mięso nakładamy na każdy liść ( od spodu odkrawamy nieco główny nerw liścia ) i zawijamy
  4. W garnka układamy jedną warstwę gołąbków, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, solimy wodę i gotujemy (mnie wyszło 12 gołąbków i gotowałam je na 2 etapy, bo mieściło mi się tylko po 6 sztuk )
  5. Do gołąbków można zrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa.



Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie.
Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej :)

40 komentarzy:

  1. Bardzo smakowity blog :)
    Patrzę na te zdjęcie i ślinka mi leci :)
    Zapraszam do mnie :)
    http://smaakowicie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany! z rana takie pyszności!?? u mnie były nie tak dawno, a już mi się takie marzą:) pyszota nad pyszotami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co dobre to się nam jakoś nie nudzi...
      pozdrawiam Antenko !

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne :) aż dziw,że jeszcze gołąbków z kaszą nie jadłam...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby ryż, za którym nie przepadam, zastąpić kaszą.
    Taka wersja gołąbków podoba mi się bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z kaszą to moje ulubione, mogłabym jeść codziennie :))
    Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i ja. Jadłoby się codziennie, ale trochę zniechęca praca przy nich...
      Ale może wtedy przestałyby smakować :)

      Usuń
  6. mniam! zdjęcia są tak pyszne, że dostaję ślinotoku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gołąbków z kaszą jeszcze nie jadłem. Może warto byłoby spróbować. Wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają, mniam! Chętnie bym zjadła :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, częstuj się, albo zrób takie same, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. W moich rodzinnych stronach gołąbki je się zazwyczaj z sosem pomidorowym, a w Małopolsce zwyczaj jest inny - bez sosu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, ja znam z sosem pomidorowym i sosem pieczarkowym. Co strony to inne smaki :)
      pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. uwielbiamy gołąbki :) ale mamy teraz na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze robię z kaszą, bo tak robiła moja teściowa i zapiekam je w piekarniku.
    A teściowa gęsiarkę oklejała ciastem, żeby para nie uchodziła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, to teściowa wiedziała co dobre i jak to robić, pozdrawiam :)

      Usuń
  12. najlepsze danie, choć jest przy nich trochę pracy to po trzykroć warto:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z kaszą gołąbków jeszcze nie robiłam :-) zapisuje sobie przepis i z chęcią takie zrobię :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam takich gołąbków. Kaszę uwielbiam. Poddałaś mi super pomysł na danie bezmięsne:) Zrobię gołąbki z kaszą i pieczarkami, dam znać jak mi to wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu na pewno będą też super smaczne ! Wypróbuj i podziel się opinią.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  15. pychota Uleńko zawsze robię z kaszą gryczaną rzadko z ryżem uwielbiamy raczej z kaszą - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne :) koniecznie muszę spróbować.... Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zabieram przepis i z chęcią wypróbuję. Najgorsza jest praca z kapustą . Na jednym z blogów przeczytałam że kapustę można przygotować wkładając ją do mikrofalówki po odcięciu nóżki i ponoć pieknie liście odchodzą. Nie próbowałam tego jeszcze , czy może słyszałaś o tym ? Pozdrawiam cieplutko , lubię tu zaglądać do Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sposób na kapustę w mikrofali nie jest mi znany. Proponuje użyć kapustę włoską.
      I Marysiu, gotuj ją krótko, by jej nie rozgotować :)
      Dzięki za miłe słowa.

      Usuń
  18. wyglądaja smakowicie, właśnie tydzień temu zrobiłam gar gołąbków klasycznie i na rok starczy..................
    ale patrząc na Twoje ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  19. zawsze mam lenia by zrobić gołąbki :P

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja boję się zrobić gołąbki, że mi nie wyjdą... ale może tym razem spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  21. muszą być wysmienite
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...