przepis stąd- od Danusi
- 60 g zakwasu z mąki żytniej razowej
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 160 g wody
Składniki mieszamy i pozostawiamy na 6 - 7 godz. Po tym czasie dodajemy
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 160 g wody
Mieszamy i pozostawiamy na 13 - 14 godz. Po czym dodajemy :
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 160 g wody
Trzeci ostatni etap, to mieszamy składniki i pozostawiamy na 2-3 godz.
Ciasto właściwe :
- 1020 g ciasta zakwaszonego
- 350 g dyni świeżej startej, u Danusi gotowana i zmiksowana
- 230 g mleka z solą
- 520 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 200 g mąki pszennej
- ziarna dyni uprażone na suchej patelni
Przygotowanie :
- Do ciasta zakwaszonego dodałam startą dynię ( jeśli wilgotna - odcisnąć sok ) i wymieszałam dokładnie, następnie mąki i mleko ze solą, robiłam to drewnianą łyżką
- Pod koniec wyrabiania dodałam pestki dyni i połączyłam z ciastem
- Pozostawiłam na 20-30 min, wysmarowałam olejem foremki, podsypałam mąką, włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
- Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C, potem zmniejszyłam do 180*C. Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł.
Chleb jest bardzo smaczny :)
To się nazywa prawdziwy chleb:) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, muszę wykorzystać. Mam dużo dyń, obrodziły mi na grządkach:) Ostatnio nie piekłam chleba, jakoś przestał mi wychodzić, może piekarnik źle grzeje. Chleby są niedopieczone:) Pozdrowienia poranne zostawiam.
OdpowiedzUsuńZakupiłam kamień do pieczenia i wykorzystuję go też do pieczenia chleba, bo mój piekarnik tez niedomagał, pozdrawiam Aniu serdecznie i powodzenia.
UsuńTyle bochenków! Poproszę jeden :D
OdpowiedzUsuńAch jaki cudowny!!!!!!
OdpowiedzUsuńJaki przepiękny chlebek, wygląda idealnie, z chęcią skusiłabym się na kromeczkę:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Dynia jest dobra, szczególnie dla mężczyzn. Byle nie z Chin.
OdpowiedzUsuńIle pysznego chlebka! Mogę trochę? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście...
UsuńAle cudny chlebek. Musi być pyszny :-):-):-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowy chlebek !!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie!!
OdpowiedzUsuńho,ho! tyle wspaniałych bochenków! Cudnie sie upiekły, Gratuluję.
OdpowiedzUsuńDziękuję , jestem dumna z tego chlebka, a Danusiu Tobie przede wszystkim dziękuję za przepis !
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję jego smak i zapach.
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda.
Pozdrawiam:)
Wow, taki chlebek robi wrażenie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały bochenek chleba! Oj zjadło by się kromeczkę :D
OdpowiedzUsuńMagiczny chlebek :) A można go wyrabiać mikserem?
OdpowiedzUsuńRobiłam to ręcznie, łyżką drewnianą.
Usuńdomowy chlebuś.. <3 cudeńko! :)
OdpowiedzUsuńi z dynią-ciekawe jaki smak?
Urszula, wielki szacun:)
OdpowiedzUsuńChleb Ci się znakomicie udał!!!
Danusiu, cykl pieczenia chleba był długi, ale było warto , smakował nam znakomicie, serdecznie pozdrawiam !
UsuńWygląda bosko, kromeczka takiego cuda na śniadanie i jestem w niebie... :)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb!
OdpowiedzUsuńuwielbiam dyniowe
wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń