Składniki :
- około 1 garści fasolki szparagowej
- po 1 marchwi i pietruszce
- kawałek selera i pora
- 2-3 ziemniaki
- olej do smażenia
- majeranek, sól, pieprz prawdziwy mielony, zioła prowansalskie, natka
- liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu
Przygotowanie :
- Umyte warzywa oprócz pora zetrzeć na tarce, a pora, ziemniaki i fasolkę pokroić
- Na wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę posolić
- Startą marchew przesmażyć na kilku łyżkach oleju, ( mieszać ),gdy olej przybierze kolor marchewki przełożyć ją do zupy, podobnie zrobić ze startą pietruszką- smażyć oddzielnie, dołożyć do zupy
- Dodać do zupy pokrojonego w drobną kostkę selera i pora w półpierścienie- wymieszać, zagotować tak by wszystkie składniki były miękkie- trwa to dość krótko
- Doprawić do smaku ziołami, pieprzem, posypać natką pietruszki.
Smacznego !
fajna propozycja na zupkę :) z samej fasolki jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńale smaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy, szczególnie jesienią i zimą. Zupa z fasolką szparagową jest jedną z mojego repertuaru:) Smaczna i pożywna!
OdpowiedzUsuńBogactwo smaków i witamin!
OdpowiedzUsuńPysznie i apetycznie wygląda bym spróbowała to.Miłego piątku i całego weekendu.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńtakiej zupki jeszcze nie próbowałam ale musi być bardzo smaczna. Zabieram przepis i na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam zupy pełne warzyw, idealne na chłodne dni, juz zapisuję w zakładkach:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Lubię taką :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :-) bardzo lubimy zupy i bardzo często je robię, w tygodniu jak wracam z pracy wystarczy odgrzać i zjeść ze smakiem ciepłą i pożywną zupkę :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy Uleńko fasolę pod każdąpostaciąale gorzej z naszymi żołądkami - buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńuwielbiam tą zupkę, z resztą jak każdą super sprawa na jesienne dni:)
OdpowiedzUsuńHa!! Pamiętam, że tutaj był przepis na zupę z fasolki szparagowej, która nam zbrzydła i leży w zamrażalniku... czuję, że ta będzie pyszna ;) Dam na pewno znać. Mam pytanie ta podana ilość to na ile litrów wody? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAgatek, czy mam rozumieć, że juz wcześniej zrobiłaś zupę według tego przepisu i nie była dobra ?
UsuńTaka ilość składników potrzebna na około 1,5 l. wody. My lubimy dość gęste zupy, ale jakby co zawsze można rozrzedzić :)
pozdrawiam.
Hejka :)
UsuńO zupie, która nam zbrzydła to miałam na myśli moją wersję zupy z fasolki szparagowej, którą jemy od lat, a ja korzystam zimą głównie z mrożonek.
Napiszę to w oddzielnej linijce :)))))
Właśnie zjadłam tę zupę... tę tu powyżej. Dopiero dziś, bo tak się złożyło. Wyszła pyszna mimo to mam kilka pytań i też proszę o odpowiedź tutaj, będę mieć w jednym miejscu.
Jak długo przesmażać pietruszkę i marchewkę?
Kiedy już dodam wszystkie składniki i one się zagotują, dodaję przyprawy - ile potem jeszcze gotuję?
Po raz pierwszy robiłam zupę bez wkładu mięsnego i jestem zaskoczona, że jest ,,tłusta". Bardzo mi się podoba ta alternatywa na wypadek braku wkładu mięsnego. Pierwszy raz jadłam zupę z ziołami na końcu, zawsze daję a tyle wcześniej, żeby się ,,rozgotowały" i stały zwartą częścią wywaru.
Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem tej potrawy :)
Mam pytanko z jakiego regionu Polski jesteś?
Moc uścisków :))))))
Agatek- jestem z centralnej Polski, ale przepis na moją zupę nie ma nic wspólnego z regionem Polski, bo to nie regionalne tradycje...
UsuńMarchew smażę oddzielnie na oleju do momentu, aż olej przybierze marchewkowy kolor, przekładam ją do zupy, zatrzymując jak najwięcej oleju. Na ten sam olej jeśli zostało go wystarczająco wrzucam startą pietruszkę, jeśli trzeba dolewam oleju. Smażę krótko około 3min. Zupa jest tłusta od oleju :)
A zioła dodaję na końcu, bo nie chce by smak i ich wartości odżywcze uległy zniszczeniu.
Mam nadzieję, że wyjaśniłam dość. Popatrz na moje zupy, znajdziesz więcej takich przepisów :) pozdrawiam ciepło.