- 3 łyżki zakwasu żytniego
- szklanka mąki żytniej żurkowej z otrębami
- szklanka wody
Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy w cieple na co najmniej 8 godz.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 1 szklanka mąki pszennej typ 650
- szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
- łyżka oliwy, szczypta soli, łyżka miodu
- niepełna szklanka ciepłej wody
- odrobina drożdży
- po łyżce czarnuszki, słonecznika i siemienia lnianego
Przygotowanie :
- Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką, ciasto jest raczej rzadkie, takie, że nie wyrobi się go ręką
- Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę wielkości orzecha laskowego. Rozmieszałam je w dodawanej wodzie, razem z miodem
- Foremkę z automatu wysmarowałam olejem, posypałam płatkami owsianymi i wtedy przełożyłam ciasto chlebowe. Rosło około 3 i 1/2 godz.
- Piekłam w automacie na programie 12.
Przepis znalazłam gdzieś w sieci.
Zjadłabym z wielką radością. Pięknie zaaranżowałaś całość!
OdpowiedzUsuńchlebuś wygląda bardzo apetycznie, sama sie zaczynam zastanawiać nad kupnem automatu :) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek :-) a jaki ładniutki Ci wyszedł. Domowe pieczywo najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńmmmmm... z czarnuszką... :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny! Jak z piekarni:-)
OdpowiedzUsuńświetnie wyrośnięty, zastanawiam sie ostatnio nad kupnem właśnie takiego urządzenia:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda.Miłego piątku.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńJak cudnie wygląda w przekroju. Nic tylko jeść! :)
OdpowiedzUsuńTaki chleb lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i podejrzewam że tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb, wspaniale wyrósł:)
OdpowiedzUsuńNiezły chlebek ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za słowa uznania :)
UsuńApetycznie wygląda !!!! Uleńko zajrzyj na mój blog pochwaliłam się śledzikami które zobzczyłam u Ciebie . Pozdrawiam cieplutko i miłego weekendu.
OdpowiedzUsuńWitaj, - wspaniałe zdjęcia !!! - dzięki za przepis z którego na pewno skorzystam i mam nadzieję, że będzie wyglądał i smakował jak Twój - pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWando, zdjęcia są tylko moje - amatorskie, ale jeśli Ci się podobają to dziękuję za komplement :)
UsuńŻyczę powodzenia w pieczeniu, ale jakby coś nie udało się to, nie zrażaj się i próbuj dalej !
Mnie czasem tez przy pieczeniu zdarzają sie porażki, pozdrawiam serdecznie :)
Moje koleżanki też pieką chlebki w maszynie, ale na pewno nie mają takiej cudnej serwety :-)
OdpowiedzUsuńNie piekę zbyt często w automacie, wyrabiam tylko ręcznie.
UsuńA ta serweta to haftowana chusta, pozdrawiam serdecznie :)
bardzo ładny bochenek! no i samo zdrowie
OdpowiedzUsuńChlebek pięknie podany i z pewnością pyszny.
OdpowiedzUsuńMy swego czasu ostro myśleliśmy nad maszyną do pieczenia chleba i pewnie gdybyśmy ją mieli chleb pojawiał by się u nas częściej.
Pozdrawiam.
Ale automat do pieczenia pysznego chleba nie jest niezbędny, pozdrawiam :)
Usuńmożesz coś doradzić w tym temacie?
OdpowiedzUsuńAgnieszko mam taki automat i tylko dlatego, ze dostałam na imieniny.
UsuńPo tych doświadczeniach z pieczeniem, nie kupiłabym go dla siebie.
Maszyna zawiera książeczkę z kilkoma standardowymi wypiekami, ale mnie dawno się znudziły.
Najczęściej chleb wyrabiam łyżka drewnianą, a jedynie przekładam do maszyny do pieczenia, i to nie wszystkie rodzaje chlebów w nim piekę. Generalnie wierzch jest blady :( a śmiesznie, że w tej samej foremce maszyna powinna sama mieszać i w tej samej foremce przewidziano pieczenie chleba :)
a to dobrze, że się nie skusiłam na kolejnego kurzołapa:) Mi najbardziej smakuje chleb na zakwasie no ale może za rok wrócimy do pieczenia jak będziemy mogli zdobyć dobrą mąkę prosto z młyna:)
Usuń