Takie ciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować.
Składniki :
Składniki :
- 3 łyżki kakao
- 20 dag cukru
- 3/4 szklanki śmietany 30 %
- 12,5 dag masła
- 2 jajka
- 17,5 dag mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
- Do rondelka wlać śmietankę, dodać 10 dag cukru i kakao, ubić i zagotować ciągle mieszając- wystudzić w zimnej wodzie
- Nagrzać piekarnik do 175 *C, foremkę o wymiarach 30 cm wysmarować tłuszczem
- Masło utrzeć z 10 dag cukru i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku
- Do masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać przestudzoną masę kakaową, dobrze ubić
- Wlać ciasto do wysmarowanej foremki, piec około 50 min.
przepis pochodzi z "Obiady świąteczne" Renaty Pacer
Autorka sugeruje, że takie ciasto pozostaje świeże przez 2 tygodnie. Wystarczy zawinąć je folię aluminiową i trzymać w lodówce :)
Autorka sugeruje, że takie ciasto pozostaje świeże przez 2 tygodnie. Wystarczy zawinąć je folię aluminiową i trzymać w lodówce :)
Podoba mi się pomysł na to ciasto. U mnie wszelkie wypieki czekoladowe znikają jeszcze tego samego dnia:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie czekoladowe wypieki należą do moich ulubionych, porywam więc kawałek, zwłaszcza, że mam ochotę na kawę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Fajnie że można go dłużej przechować :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńMniam, ciasta czekoladowe to moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńPysznie i apetycznie wygląda.Pozdrawiam serdecznie.Miłego tygodnia.
OdpowiedzUsuńoj chyba odważę się i spróbuję upiec na święta:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCiasto niezawodne :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że można je wcześniej przygotować, tylko pytanie czy by przetrwało niezjedzone? W moich rękach nie sądzę :P
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Wygląda pysznie:) uwielbiam ciasta czekoladowe:)
OdpowiedzUsuńTen przepis wypróbuję z pewnością. :))
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńpychota!:) kocham takie wypieki
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho :>
OdpowiedzUsuńU mnie żadne ciasto długo się nie utrzyma więc przedłożoną trwałość nie jest potrzebna. Po prostu domowe łasuchy znajdą i zjedzą wszystko. Nic dłużej niż 2 dni nie przetrwa. ;) Ale przepis do wykorzystania, ciacho pyszne :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, bo unas faktycznie ciasto zawsze mamy na kilka dni, z tym że nie zawsze to ciasto nadaje się po paru dniach do jedzenia. Dodaje przepis do ulubionych, będzie jak znalazł na niedzielę ;)
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńświetny placek, fajnie że można go dłużej przechowywać:)
OdpowiedzUsuń