Składniki :
- 1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab
- 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku
- sól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa,
Przygotowanie :
- Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikami
- Nasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godz
- Przygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść z wodą jak na kluski, rozwałkować na płat, którym należy mięso oblepić, nakłuć ciasto w kilku miejscach (choć mnie i tak pękło podczas pieczenia), owinąć w papier do pieczenia,włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, ja swoje mięso piekłam 70 min.
A jak długo trzymać mięso w piekarniku?? I dlaczego lepiej zdjąć ciasto z mięsa? W tym momencie cała praca z lepieniem tego ciasta jest raczej bez sensu... No chyba, że ciasto nadaje mięsu jakiś smak?
OdpowiedzUsuńCiasto jest zamiast folii aluminiowej czy rękawa. Ma zatrzymywać smaki podczas pieczenia mięsa.
UsuńJeśli nie zdejmiemy go z mięsa to wytworzony podczas pieczenia sos je rozmiękczy i zrobi się glinowate.
Zaraz po upieczeniu wytworzony sos odlałam i mięsiwo stygło w cieście. Po pieczeniu zawsze coś z mięsa wycieka. Dlatego ciasta pozbyłam się zaraz po wystygnięciu mięsa. Ono nie jest do jedzenia.
to chyba jednak wolę piec w rękawie czy folii niż tak się bawić z ciastem.
Usuńbardzo ciekawy przepis, wcześniej go nie znałam. Mięsko wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis serdecznie i świątecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmakowite :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam takiego mięska :-)
OdpowiedzUsuńMięso w takim ubranku z ciasta musi być soczyste, na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam mięsa w cieście, jednak uwielbiam pieczone mięso...
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Super smacznie. Nie jadłam jeszcze mięsa tak pieczonego :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na świąteczny obiad :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, tylko szkoda ciasta:)
OdpowiedzUsuńJak na sarmackim stole! Taką chapę bym sobie odkroiła i pożarła nawet bez niczego. I moja Wataha mięsożerców tyż :-D
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńW zasadzie to wizualne arcydzieło:)
OdpowiedzUsuńDzieło sztuki to mięsko :) kiedyś zrobię :))
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią zjadłabym takie mięsko :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł na mięso w cieście :) Chętnie bym takie zjadła :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń