piątek, 12 grudnia 2014

Mięso pieczone w cieście



Składniki :

  • 1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab
  • 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku
  • sól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, 


Przygotowanie :

  1. Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikami
  2. Nasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godz
  3. Przygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść z wodą jak na kluski, rozwałkować na płat, którym należy mięso oblepić, nakłuć ciasto w kilku miejscach (choć mnie i tak pękło podczas pieczenia), owinąć w papier do pieczenia,włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, ja swoje mięso piekłam 70 min.

                               Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne.


Po wystudzeniu mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej...

19 komentarzy:

  1. A jak długo trzymać mięso w piekarniku?? I dlaczego lepiej zdjąć ciasto z mięsa? W tym momencie cała praca z lepieniem tego ciasta jest raczej bez sensu... No chyba, że ciasto nadaje mięsu jakiś smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest zamiast folii aluminiowej czy rękawa. Ma zatrzymywać smaki podczas pieczenia mięsa.
      Jeśli nie zdejmiemy go z mięsa to wytworzony podczas pieczenia sos je rozmiękczy i zrobi się glinowate.
      Zaraz po upieczeniu wytworzony sos odlałam i mięsiwo stygło w cieście. Po pieczeniu zawsze coś z mięsa wycieka. Dlatego ciasta pozbyłam się zaraz po wystygnięciu mięsa. Ono nie jest do jedzenia.

      Usuń
    2. to chyba jednak wolę piec w rękawie czy folii niż tak się bawić z ciastem.

      Usuń
  2. bardzo ciekawy przepis, wcześniej go nie znałam. Mięsko wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis serdecznie i świątecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam takiego mięska :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięso w takim ubranku z ciasta musi być soczyste, na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam mięsa w cieście, jednak uwielbiam pieczone mięso...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda. Super smacznie. Nie jadłam jeszcze mięsa tak pieczonego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na świąteczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda obłędnie, tylko szkoda ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak na sarmackim stole! Taką chapę bym sobie odkroiła i pożarła nawet bez niczego. I moja Wataha mięsożerców tyż :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda niezwykle smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. W zasadzie to wizualne arcydzieło:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzieło sztuki to mięsko :) kiedyś zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Z wielką chęcią zjadłabym takie mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale super pomysł na mięso w cieście :) Chętnie bym takie zjadła :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...