Składniki :
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sodki
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 13 dag masła
- 1 szklanka mleka kwaśnego
- 4 łyżeczki kakao
Przygotowanie :
- Cukier utrzeć z miękkim masłem, dodać jajko- utrzeć
- Sodkę dodać do mleka (odmierzyć szklankę i przelać do większego naczynia, bo kipi) , wlać do masy jajeczno- maślanej - utrzeć
- Mąkę zmieszać z kakaem, dodać do całości i dokładnie utrzeć
- Ciasto przelać do natłuszczonej foremki o średnicy 30 cm z kominem, piec przez około 45 min. w temp.180*C
Ciasto nie jest zbyt wilgotne, dlatego przełożyłam je konfiturą.
Zaleta tego wypieku to niski koszt użytych składników oraz prostota wykonania.
Przepis pochodzi z moich starych zapisków.
Proste, szybkie a jak ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńskoro proste to może zrobię:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :-) lubię takie :-)
OdpowiedzUsuńBoskie ciasto kakaowe :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Uwielbiam kakaowe ciacha:)
OdpowiedzUsuńWiesz Uleńko że lubię takie szybkie, a dobre. Widac że ciasto jest super. Przepisuję rozpiskę , lubię ciasta na sodzie .Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie przełożone, świetne ciasto ogółem pisząc :)
OdpowiedzUsuńZ tymi śnieżynkami wygląda uroczo!
OdpowiedzUsuńI wiem,że jest pyszne.
Rzeczywiście bardzo łatwe ciasto i , co wcale nie bez znazenia, tanie.
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada:) fajny i prosty przepis moze skorzystam z niego:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńProste i tanie :) Warto mieć taki przepis w zanadrzu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladowe ciasta, a w szczególności proste do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńFajne, zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń