niedziela, 25 stycznia 2015

Błyskawiczne ciasto pomarańczowe


Już podczas pieczenia tego ciasta roznosi się w domu piękny zapach...
A smak jest również doskonały. To ciasto jest z rodzaju tych które lubię piec najbardziej i delektować się ich smakiem.
Proste i szybie do zrobienia. To ciasto takie właśnie jest, autorka nazwała je nawet błyskawicznym :)




Składniki :

  • 1 pomarańcza , najlepiej z ekologicznej uprawy
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, pominęłam
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ewentualnie : 1/2 szklanki orzechów włoskich, szklanka rodzynek lub moreli lub suszonej żurawiny




Przygotowanie :

  1. Z umytej pomarańczy wyjąć pestki, pokroić ją w ćwiartki- zmiksować na gładko w mikserze
  2. Dodać partiami miękkie masło i cukier, dobrze zmiksować
  3. Wbić jajka i dodać do masy wodę w której rozpuścimy sodkę- dobrze zmiksować
  4. Wsypać mąkę i zmiksować, dodać bakalie, wymieszać łyżką do równomiernego rozprowadzenia dodatków.
  5. Piec w wysmarowanej tłuszczem tortownicy przez 60 min. w temp.160*C
          Ciasto zachowa świeżość nawet przez tydzień,  ale tyle czasu nikt nie da mu poleżeć:) 



przepis stąd

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie szybkie i aromatyczne ciasta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak pysznie że tylko ręke wyciągnąć i wziąc..gdyby sie tak tylko dało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho, zapisuje sobie przepis i wykorzystam bo mi się podoba :-) z pewnością jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto musi być niezwykle aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze proste, sprawdzone przepisy. Twoje ciasto aż kusi ze zdjęcia. Pysznie wygląda. Mięciutkie, puszyste... Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę wypróbować, ciasto wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być bardzo smaczne!
    Kusisz mnie Urszulo...

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne:) na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie spróbuję:) Robiłam kiedys pomarańczowe ale wyszedł mi zakalec:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale Ty pyszności czynisz, wszystkiego, co u Ciebie, chciałabym spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Szkoda, że nie lubimy pomarańczy w ciastach. Szkoda... bo tak ślicznie ten wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie apetyczne ciasto, częstuję sie kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto faktycznie błyskawiczne. Na razie nie mogę wypróbować , mam zepsuty mikser - przymierzam się do zakupu nowego - ale przepis zanotowałam. Pozdrawiam Uleńko cieplutko..

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ładnie wygląda :) Takie wilgotne w środku...

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo lubię takie placki :) świetne do kawki i na wynos ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja już czuję smak tego ciacha i pomarańczy, pyszne do kawki, sama bym zjadła chętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super smacznie to wygląda,pysznie.

    ♥_(.•´♥...ŻYCZĘ
    `*.*´¨)♥WSPANIAŁEGO
    ¸.•)´♥. POGODNEGO
    .•´♥.. POPOŁUDNIA
    ¸.•)´♥.. POZDRAWIAM:)*

    OdpowiedzUsuń
  18. Musiało być pysznie pomarańczowe :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne to ciacho :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Zadam może oczywiste pytania ale słaby ze mnie cukiernik. Czy pomarańczę miksujemy ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy pomarańczę miksujemy ze skórką? Słaby ze mnie cukiernik :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Już czuje ten zniewalający zapach pomarańczy, który roztacza się dookoła :) Pysznie, i bardzo pieknie wyglada ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda cudownie:) musiało cudownie pachnieć i smakować:) pozdrawiam:www.martafwkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Upiekłam :) pyyychota :) miał być na sobotę ale chyba muszę zrobić drugie. Takie dobre że ciągle się chce jej jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam czy pomarańcze miksujemy ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli pomarancza nie pryskana, to cala. Ja umylam swoja w goracej wodzie i uzylam w calosci :)


      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...