Już podczas pieczenia tego ciasta roznosi się w domu piękny zapach...
A smak jest również doskonały. To ciasto jest z rodzaju tych które lubię piec najbardziej i delektować się ich smakiem.
Proste i szybie do zrobienia. To ciasto takie właśnie jest, autorka nazwała je nawet błyskawicznym :)
Składniki :
- 1 pomarańcza , najlepiej z ekologicznej uprawy
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, pominęłam
- 125 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ewentualnie : 1/2 szklanki orzechów włoskich, szklanka rodzynek lub moreli lub suszonej żurawiny
Przygotowanie :
- Z umytej pomarańczy wyjąć pestki, pokroić ją w ćwiartki- zmiksować na gładko w mikserze
- Dodać partiami miękkie masło i cukier, dobrze zmiksować
- Wbić jajka i dodać do masy wodę w której rozpuścimy sodkę- dobrze zmiksować
- Wsypać mąkę i zmiksować, dodać bakalie, wymieszać łyżką do równomiernego rozprowadzenia dodatków.
- Piec w wysmarowanej tłuszczem tortownicy przez 60 min. w temp.160*C
Ciasto zachowa świeżość nawet przez tydzień, ale tyle czasu nikt nie da mu poleżeć:)
przepis stąd
Uwielbiam takie szybkie i aromatyczne ciasta ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie że tylko ręke wyciągnąć i wziąc..gdyby sie tak tylko dało :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, zapisuje sobie przepis i wykorzystam bo mi się podoba :-) z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być niezwykle aromatyczne.
OdpowiedzUsuńNajlepsze proste, sprawdzone przepisy. Twoje ciasto aż kusi ze zdjęcia. Pysznie wygląda. Mięciutkie, puszyste... Pychota :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować, ciasto wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńKusisz mnie Urszulo...
Fantastyczne:) na pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuję:) Robiłam kiedys pomarańczowe ale wyszedł mi zakalec:)
OdpowiedzUsuńAle Ty pyszności czynisz, wszystkiego, co u Ciebie, chciałabym spróbować!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie lubimy pomarańczy w ciastach. Szkoda... bo tak ślicznie ten wygląda :D
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne ciasto, częstuję sie kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńCiasto faktycznie błyskawiczne. Na razie nie mogę wypróbować , mam zepsuty mikser - przymierzam się do zakupu nowego - ale przepis zanotowałam. Pozdrawiam Uleńko cieplutko..
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda :) Takie wilgotne w środku...
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie placki :) świetne do kawki i na wynos ze sobą :)
OdpowiedzUsuńJa już czuję smak tego ciacha i pomarańczy, pyszne do kawki, sama bym zjadła chętnie :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :D
OdpowiedzUsuńSuper smacznie to wygląda,pysznie.
OdpowiedzUsuń♥_(.•´♥...ŻYCZĘ
`*.*´¨)♥WSPANIAŁEGO
¸.•)´♥. POGODNEGO
.•´♥.. POPOŁUDNIA
¸.•)´♥.. POZDRAWIAM:)*
Musiało być pysznie pomarańczowe :)
OdpowiedzUsuńFajne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Zadam może oczywiste pytania ale słaby ze mnie cukiernik. Czy pomarańczę miksujemy ze skórką?
OdpowiedzUsuńCzy pomarańczę miksujemy ze skórką? Słaby ze mnie cukiernik :)
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńJuż czuje ten zniewalający zapach pomarańczy, który roztacza się dookoła :) Pysznie, i bardzo pieknie wyglada ciacho :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie:) musiało cudownie pachnieć i smakować:) pozdrawiam:www.martafwkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuńUpiekłam :) pyyychota :) miał być na sobotę ale chyba muszę zrobić drugie. Takie dobre że ciągle się chce jej jeść :)
OdpowiedzUsuńWitam czy pomarańcze miksujemy ze skórką?
OdpowiedzUsuńJesli pomarancza nie pryskana, to cala. Ja umylam swoja w goracej wodzie i uzylam w calosci :)
Usuń