To naprawdę smaczne i proste danie. Fakt, że może nie takie tanie, ale dwie osoby choć trochę zaspokoją głód :) A taki sos dobry będzie też do gotowanych jaj, zamiast majonezu.
Składniki :
- około 50 dag świeżej ryby, u mnie pstrąg tęczowy, łososiowy -kupiłam w "biedronce"
- warzywa, cebula, 2 ząbki czosnku
- sól, pół cytryny, kilka ziaren pieprzu, szczypta majeranku
Sos musztardowy :
- Do wrzątku z cebulą, czosnkiem, cytryną, kawałkiem pora i selera, całą marchewką i małą pietruszką wkładamy rybę, oskrobaną z łuski, umytą i przekrojoną na 4 filety
- Dokładamy pieprz, szczyptę majeranku oraz solimy wrzątek do smaku, gotujemy około 20 min na spokojnym ogniu pod przykryciem
- W tym czasie robimy sos musztardowy ; w małym rondelku z 2 łyżkami masła ( najlepiej sklarowanego) wsypujemy 2 płaskie łyżki mąki, mieszamy energicznie i przesmażamy chwilę, zdejmujemy z ognia
- W małym słoiczku mieszamy dokładnie 2 łyżki musztardy i żółtko
- Rondelek z przesmażoną mąką na maśle stawiamy ponownie na ogniu i dolewamy mieszankę musztardy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny mieszamy chwilę energicznie na ogniu i zdejmujemy, by nie przypalić
Ugotowaną rybę (osączoną z wody w której się gotowała) wyjmujemy na talerz i polewamy pysznym sosem musztardowym. Wystarczy do tego surówka z kiszonej kapusty. Smacznego !
Mogłabym to jeść bez końca...
OdpowiedzUsuńProste i smaczne, pycha :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzaję się od dłuższego czasu by kupić pstrąga łososiowego. :) Marzy mi się z sosem kurkowym!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńCzęsto nie mam pomysłu na rybę a to bardzo ciekawy wariant podania.
OdpowiedzUsuńCzy ryba nie rozleci się podczas gotowania?? Uwielbiam pstrągi! Ale nigdy nie gotowałam pstrąga w wodzie... Jeśli gotuję rybę to na parze...
OdpowiedzUsuńAgatko, moja nie rozleciała się absolutnie. W przepisie podałam cytrynę i ona "trzyma" rybę w ryzach.
UsuńGotuj na spokojnym ogniu, moja ryba nie była gruba i wystarczył jej czas podany w przepisie. Wyjmowałam łyżką cedzakową i zaraz polewałam ciepłym sosem musztardowym, wypróbuj. Po ugotowaniu powstaje pyszny wywar który można wykorzystać do zupy rybnej, ale trzeba mieć jeszcze jakieś skrawki ryby. Gdzieś jest u mnie przepis na taką zupę. Pozdrawiam serdecznie :)
Takiego pstrąga chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńŁosoś i pstrąg tęczowy to nasze ulubione ryby :) Bardzo często pieczemy je w papilotach lub na parze ale jeszcze nie gotowałyśmy we wodzie.
OdpowiedzUsuńo mamo jakie to apetyczne:) wpadam na obiad!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny, ostatnio bardziej polubiłam ryby, aż nie mogę uwierzyć że kiedyś ich nie jadłam wcale :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy sos, na pewno świetnie pasuje do ryby ;)
OdpowiedzUsuńU wielbiam ryby , wolę nawet niż mięso tylko są niestety drogie . Danie apetyczne a przepis na sos przepisuję . Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńMarysiu, masz rację, ale od czasu do czasu warto je jeść, pozdrawiam :)
UsuńCiekawy sosik musi być smaczny:-) :-)
OdpowiedzUsuńPyszne proste danie, podbiłoby moje serce. :) Bloga zaobserwowałam, bede tu wracać, zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńhttp://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
Uwielbiam takie dania, mniam:)
OdpowiedzUsuńWspaniale się zapowiada to danie, aż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ten sos :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Bardzo fajny sposób na podanie ryby.
OdpowiedzUsuńmusztardowe smaki to jest to :)
OdpowiedzUsuń