wtorek, 20 stycznia 2015

Pstrąg w sosie musztardowym


To naprawdę smaczne i proste danie. Fakt, że może nie takie tanie, ale dwie osoby choć trochę zaspokoją głód :) A taki sos dobry będzie też do gotowanych jaj, zamiast majonezu.



Składniki :

  • około 50 dag świeżej ryby, u mnie pstrąg tęczowy, łososiowy -kupiłam w "biedronce"
  • warzywa, cebula, 2 ząbki czosnku
  • sól, pół cytryny, kilka ziaren pieprzu, szczypta majeranku

Sos musztardowy :
  • 2-3 łyżki musztardy
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz mielony

Przygotowanie :
  1. Do wrzątku z cebulą, czosnkiem, cytryną, kawałkiem pora i selera, całą marchewką i małą pietruszką wkładamy rybę, oskrobaną z łuski, umytą i przekrojoną na 4 filety 
  2. Dokładamy pieprz, szczyptę majeranku oraz solimy wrzątek do smaku, gotujemy około 20 min na spokojnym ogniu pod przykryciem
  3. W tym czasie robimy sos musztardowy ; w małym rondelku z 2 łyżkami masła ( najlepiej sklarowanego) wsypujemy 2 płaskie łyżki mąki, mieszamy energicznie i przesmażamy chwilę, zdejmujemy z ognia
  4. W małym słoiczku mieszamy dokładnie 2 łyżki musztardy i żółtko
  5. Rondelek z przesmażoną mąką na maśle stawiamy ponownie na ogniu i dolewamy mieszankę musztardy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny mieszamy chwilę energicznie na ogniu i zdejmujemy, by nie przypalić
Ugotowaną rybę (osączoną z wody w której się gotowała)  wyjmujemy na talerz i polewamy pysznym sosem musztardowym. Wystarczy do tego surówka z kiszonej kapusty. Smacznego !

21 komentarzy:

  1. Mogłabym to jeść bez końca...

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i smaczne, pycha :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czaję się od dłuższego czasu by kupić pstrąga łososiowego. :) Marzy mi się z sosem kurkowym!

    OdpowiedzUsuń
  4. Często nie mam pomysłu na rybę a to bardzo ciekawy wariant podania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ryba nie rozleci się podczas gotowania?? Uwielbiam pstrągi! Ale nigdy nie gotowałam pstrąga w wodzie... Jeśli gotuję rybę to na parze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, moja nie rozleciała się absolutnie. W przepisie podałam cytrynę i ona "trzyma" rybę w ryzach.
      Gotuj na spokojnym ogniu, moja ryba nie była gruba i wystarczył jej czas podany w przepisie. Wyjmowałam łyżką cedzakową i zaraz polewałam ciepłym sosem musztardowym, wypróbuj. Po ugotowaniu powstaje pyszny wywar który można wykorzystać do zupy rybnej, ale trzeba mieć jeszcze jakieś skrawki ryby. Gdzieś jest u mnie przepis na taką zupę. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Takiego pstrąga chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łosoś i pstrąg tęczowy to nasze ulubione ryby :) Bardzo często pieczemy je w papilotach lub na parze ale jeszcze nie gotowałyśmy we wodzie.

    OdpowiedzUsuń
  8. o mamo jakie to apetyczne:) wpadam na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszny, ostatnio bardziej polubiłam ryby, aż nie mogę uwierzyć że kiedyś ich nie jadłam wcale :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy sos, na pewno świetnie pasuje do ryby ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. U wielbiam ryby , wolę nawet niż mięso tylko są niestety drogie . Danie apetyczne a przepis na sos przepisuję . Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, masz rację, ale od czasu do czasu warto je jeść, pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Ciekawy sosik musi być smaczny:-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne proste danie, podbiłoby moje serce. :) Bloga zaobserwowałam, bede tu wracać, zapraszam do mnie
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie dania, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale się zapowiada to danie, aż ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny ten sos :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny sposób na podanie ryby.

    OdpowiedzUsuń
  18. musztardowe smaki to jest to :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...