A może taka pasta zastąpi nam kawałek wędliny ?
Składniki :
- szklanka sezamu
- 3-4 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie :
- Sezam wsypać na suchą patelnię, prażyć do momentu gdy zacznie być lekko złoty
- Nie wolno dopuścić do przypalenia, wystarczy około 2 min. prażenia, wystudzony mielimy (ja zrobiłam to stopniowo w młynku do kawy )
- Przełożyłam do garnuszka, dodałam olej i sok, blendowałam przez około 5 min, do momentu aż powstała powstała gęsta pasta.
Tahini dodajemy nie tylko do hummusu, (przepis wkrótce ) może być składnikiem sosów, dipów, przysmaków kuchni arabskiej, a nawet słodkich ciast. Można przechowywać ją do miesiąca w lodówce.
Ciekawa pasta, rewelka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam - myślę że warto zrobić - serdecznie pozdrawiam Marii
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Tahina jest pyszna! Szczególnie w hummusie ;)
OdpowiedzUsuńZrobię i hummus :)
UsuńCiekawa pasta, napewno smaczna
OdpowiedzUsuńostatnio właśnie myślałam, żeby poszukać przepisu na tę pastę :)
OdpowiedzUsuńpodkradam :)
Jutro ją zrobię, bo uwielbiam sezam!
OdpowiedzUsuńGdzieś znalazłam taką propozycję, by pastę polać miodem, a wierzch udekorować czosnkiem, dla mnie pycha :)
UsuńZrobiłam! Świetna! Do części dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, doprawiłam przyprawami i podałam na kromkach z wędzonymi sardynkami - wyśmienite!
UsuńMiód i czosnek? niezłe połączenie :P
OdpowiedzUsuńTahina jest cudowna!
Angeliko- dla mnie czosnek lub cebula z miodem to wspaniałe połączenie :)
Usuńmmmmm! super! Nie robiłam jeszcze pasty Tahin, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńUlu, gratuluję artykułu.
OdpowiedzUsuńA pastę z pewnością wypróbuję.
Pozdrawiam ciepło
Już ją robiłam, rzeczywiście jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńsezam bardzo lubię, ale do tej pory pasty nie robiłam- muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńSuper pasta. Uwielbiam pasty a sezam jest świetny :-)
OdpowiedzUsuńSama jeszcze nie robiłam, czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńTahini lepiej robić samemu, taka smakuje najlepiej:)
OdpowiedzUsuńPasta z sezamu przyrządzona w domu - to musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką pastę ;)
OdpowiedzUsuń