piątek, 28 sierpnia 2015

Przecier pomidorowy zalewany oliwą


                                                      Pomidorowych szaleństw ciąg dalszy :)
Składniki :

  • pomidory
  • oliwa ekstra virgin
  • sól


Przygotowanie :
  1. Pomidory myję i kroje na ćwiartki, wrzucam do garnka o grubym dnie i gotuję często mieszając, pomidory mają się rozgotować
  2. Jeszcze gorące przelewam stopniowo na sitko ( używam  tzw.przecieraka ) i przecieram pomidory do garnka, lekko solę i gotuję przetartą masę ponownie
  3. Wrzący przecier przelewam do czystych słoiczków, wlewam na wierzch po 2 łyżki oliwy i zakręcam dekielkami
  4. Przykrywam wszystkie słoiki kocem do zupełnego wystygnięcia, a najlepiej do dnia następnego.

                               Tak przygotowanych przetworów już nie pasteryzuję.
                               Pomidory w słoje wkładam również tak.

Moje uwagi:
Słoje jak i dekielki powinny być idealnie czyste i suche. Nalewamy wrzący przecier , a na jego  wierzch oliwy tak by zakrywała całkowicie przecier. słoje przykrywamy zakręcając mocno dekielki.
Dekle gotuję we wrzątku, wyjmuję szczypcami i wycieram suchą, czystą ściereczką. Takimi przykrywam słoje. Uważać, by nad powierzchnią oliwy nie było resztek przecieru !

30 komentarzy:

  1. Takiego domowego przecieru bym nie pogardziła, pewnie smakuje o niebo lepiej od kupnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam domowego przecieru, ale może pora sprobować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja także nie robiłam jeszcze domowego przecieru pomidorowego, tym bardziej nie słyszałam o zalewaniu go oliwą, ale pomysł super, może kiedyś z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki temu, że oliwa jest na wierzchu, przecier nie ma kontaktu z powietrzem i nie powinien się psuć. W tamtym sezonie tak tez robiłam i wszystkie słoiczki były dobre :)

      Usuń
  4. Mnie się nie chce kroić trochę rozgniatam ręką, a jak zaczną się gotować resztę traktuję tłuczkiem do ziemniaków. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki domowy przecier ma całkiem inny smak . Zupa domowa pomidorowa z takim przecierem to pychotka. Pozdrawiam ciepło !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Będzie idealny do jesienno-zimowych dań:)
    pięknego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  7. Pokazałam mojemu mężowi ten przepis, bo to on robi w domu wszelkie przetwory. Mnie to pasuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również robię tak samo, ale nie zalewałam oliwą. Mam jeszcze trochę pomidorów więc spróbuję dodać oliwę. Pozdrawiam i dziękuję za wizytę:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomidory są, oliwa jest, to trzeba zrobić. Pycha! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze w tym roku nic nie robiłam z pomidorów, Twoja propozycja wydaje się być ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. O przecierze z dodatkiem oliwy nie słyszałam. Ciekawy przepis.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewam oliwą, bo wtedy powietrze nie ma dostępu do przecieru, tak to sobie wymyśliłam, pozdrawiam serdecznie Haniu :)

      Usuń
  12. Pysznie wygląda. Robię podobnie ale nie lubię oliwy.Dodaję za to zmiksowane antonówki( jedną-dwie) i gałązkę bazylii juz do słoika. Pyszna z niego pomidorowa w zimie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejny przepis zachowuję dla siebie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis, takiego przepisu nie znałam

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobię, warto mieć taki swój przecier a nie ze sklepu...pozdrawiam...ciekawe przepisy, będę zaglądać...

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pomidory pod wszelką postacią i codziennie są dodatkiem do mojego menu. Taki przecier byłby przebojem w kuchni gdybym umiała i lubiła gotować :-). Tyle świetnych przepisów na tym blogu. Podziwiam za pracowitość, pomysły i talent kulinarny!











    OdpowiedzUsuń
  17. z Oliwą jeszcze nie robiłam, taki domowy przecier nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  18. taki przecier będzie idealny w zimie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przecieru nie zalewałam,ale dzisiaj zalewałam olejem pieczoną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj, taki domowy musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  21. Takiego z oliwą jeszcze nie robiłam ale bardzo mnie zainteresował. Fajny sposób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa ma odciąć dostęp powietrza i przecier sie nie psuje :)

      Usuń
  22. Właśnie niedawno szukałam przepisu na takie pomidory. Szkoda, ze już pomidorów nie mam. Ale zdążę jeszcze kupić nowe:)

    OdpowiedzUsuń
  23. U mnie dziś przeciery na tapecie. Mam 30 kg pomidorków do przerobienia. Połowa na szczęście już za mną :)
    Robię troszkę inaczej niż Ty, ale nie ważny sposób produkcji, ważne, że wszystkie są pyszne i zdrowe :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieważny sposób, ważne by był skuteczny tzn. smakował i nie popsuł się w słoiczach, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  24. W tym roku pomidory wyjątkowo nam obrodziły. Sporo ich zamroziłam.
    Zastanawiam się nad przecierem wg Twojego przepisu. Boję się czy nie będą się psuć i moja praca i czas pójdą na marne.
    Chyba spróbuję.
    Dzisiaj robiłam do frytek i mięsa pomidory pieczone wg. Twojego przepisu. Są przepyszne.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według tego przepisu który wymyśliłam sama robiłam przetwory juz w ubiegłym roku. Żaden słoik mi sie nie popsuł. Spróbuj Łucjo-Mario zrobić kilka słoiczków wg tego przepisu i zobaczysz czy Ci się przetrzymują, pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Fajny przecier, jak będę na swoim zacznę takie cuda robić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...