poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Pomidory krojone w słoikach na zupę


Tak pomidory wkładała w słoje moja Mama. Bo nie zawsze nie miała czas na robienie tradycyjnych przecierów pomidorowych.
Przygotowując z nich zupę trzeba przelać zawartość na sitko i przetrzeć. Nie jest to może sposób zbyt praktyczny, ale jeśli nie dysponujemy dużą ilością czasu by poświęcić go na zrobienie koncentratu, to taka metoda może okazać się przydatna :)

Składniki :

  • pomidory, najlepsze bardzo czerwone tzn. dojrzałe

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy i te większe kroimy na 8 części, te mniejsze na 4, wykrawamy twarde części przy ogonku
  2. Wkładamy do umytych słojów uciskając mocno, by zmieścić ich jak najwięcej
  3. Wycieramy dokładnie brzegi słojów oraz umyte dekielki i zamykamy słoje
  4. Do garnka z zimną wodą wkładamy słoje z pomidorami i gotujemy, ja pasteryzowałam około 30 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Lepiej gotować ciut dłużej niż krócej, bo jeśli słoiki się nie zamkną to pomidory mogą się zepsuć.




Pomidory wkładam w duże słoje, jeśli po przetarciu na zupę będzie ich za dużo to po prostu będziemy taki przecier wypijać :)
Do mojej zupy pomidorowej używam najczęściej gotowego koncentratu pomidorowego oraz właśnie takiego domowego.



                      a tak wyglądają pomidory po zagotowaniu.


17 komentarzy:

  1. Ula,
    ja też tak robię pomidory na zimową zupę.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, przypomniałam sobie o tym sposobie mojej Mamy i postanowiłam go przedstawić.
      Ale widzę, że stosuję się go i dziś, miło mi, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. u mnie Ulenko dzien bez pomidora to dxzien stracony robie identycznie jak ty i wiele wiele inntch pomidorowych specjalow - buziaki ślę i dobrze ze takie przepisy pokazujesz bo nie zawsze wszyscy wiedza zwlaszcza mlode gospodynie lubia tez stgare wyprobowane przepisy - Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje Mario, ta metoda jest naprawdę prosta i myślę, że nie taka pracochłonna, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo fajna metoda.Naturalny i domowy sposób na wykorzystanie pomidorów do zup ale i innych potraw;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. W ubiegłym roku też tak zrobiłam ale dodałam jeszcze ciut soli. Zabrakło ni małych słoików, a litrowych miałam w nadmiarze. Pomidorki były pychotka. Teraz też szykuję się do robienia przecierów. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nie mam gdzie trzymać słoików, bo od razu bym furę zrobiła! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mama zawsze obierała je ze skórki wtedy zastępowały pomidory z puszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to Mama robiła świetne pomidory :)
      moje przed użyciem przecieram jeszcze przez sito nylonowe.

      Usuń
  7. Ja uwielbiam soczek z pomidorów :D
    Zapraszam serdecznie do mnie na konkursik w którym do wygrania poduszka sowa i zestaw kosmetyków :)) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi sie ten pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana, mnie już pomidory śnią się po nocach :-D
    Ten patent jest świetny, ale i tak nic mnie nie uchroni przed dziuczeniem nad garnkiem i pracowitym przecieraniem, bo przerabiam resztki po Hurtowni Suszonych Pomidorów :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie pomidory do zupy. Moja teściowa robi co roku i są potem jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny patent. Moja babcia keczup robiła, przyznam,że był pyszny, ale takie pomidory są dużo bardziej praktyczniejsze i ten smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie pomidory to będzie prawdziwy skarb na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. moja mam atak robi i wychodzi świetnie-idealne pomidory na zimę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...