środa, 20 sierpnia 2014

Kopytka marchewkowe


Składniki :
  • 8 średnich ugotowanych, obranych ziemniaków
  • 4 ugotowane marchewki
  • około 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1 duże jajko, sól
Przygotowanie :
  1. Obrane ziemniaki i marchew zmielić w maszynce lub dokładnie ugnieść razem ( lepiej zmielić )
  2. Dodać około 6 łyżek mąki, wbić jajko, dodać szczyptę soli, połączyć starannie wszystkie składniki
  3. Ciasto ma być podobnej konsystencji jak na zwykłe kopytka
  4. Rozwałkować rękoma na cienkie, długie wałeczki i pokroić lekko skośnie, ugotować w posolonym wrzątku .

                                  Podałam je z młodą kapustą.



16 komentarzy:

  1. Takich kopytek jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię kopytka! wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Uleńko i polane sosem pieczarkowym - hm pychota widzę zę masz smaki tak hjak ja podobne - buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
  4. Ech, kopytka i młoda kapusta to prawdziwa pychotka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne takie marchewkowe :) i fajne połączenie z młodą kapuchą..... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich kopytek jeszcze nie jadłam, ale z wielką chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. mają sliczny kolorek od marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyglądają i sprawiają, że danie wygląda wytwornie! Sprobuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo intrygujace te kopyteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno kopytek nie jadłam,a takich z marchewką to nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na takie kopytka. Akurat marchew u nas obrodziła. Trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Znałam kopytka ze szpinakiem, ale z marchewką nieee, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszne te kopytka :) mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda bardzo smakowicie:)Za kopytkami przepadam, w takim wydaniu jeszcze nie jadłam:)
    Pozdrawiam
    www.cyfrowasparkle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...