- 1/2 kg dyni
- 1/2 kg jabłek
- około 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki cukru żelującego
- sok z całej cytryny
- ewentualnie szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Dynie obieramy z twardej skórki i kroimy w małą kostkę, tak samo robimy z jabłkami
- Dynię wsypujemy do dużego garnka ( najlepiej z grubym dnem), dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i smażymy często mieszając do momentu, aż dynia stanie się szklista
- Kiedy dynia prawie się rozpadnie dodajemy jabłka i smażymy do połączenia składników, wtedy dodałam cukier, cynamon i sok z 1 cytryny- sok na wyczucie, do podkreślenia smaku dżemu, by nie był mdły
- Smażyłam do zagęszczenia masy, ale po dodaniu cukru dżem stał się rzadki, wtedy dodałam cukier żelujący i smażyłam jeszcze kilka chwil
- Po przesmażeniu przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, zakrywamy dekielkami
- Ja jeszcze pasteryzuję, by mieć pewność, że dżem mi się nie popsuje.
Nie jadłam jeszcze dżemu z dynią. Czemu nie ;)
OdpowiedzUsuńkuszący ten dżemik:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMoja przyjaciółka poczęstowała mnie kiedyś dżemem z dynii i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona ;)
OdpowiedzUsuńUleńko, nigdy nie jadłam czegoś podobnego. Aż mnie korci, żeby spróbować zrobić taki dżemik... Serdeczności
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie, świetny dżem :)
OdpowiedzUsuńWspaniały dżemik, jaki piękny kolor :-)
OdpowiedzUsuńMoja mama niedawno robiła dżem z pigwy. Nie miałam pojęcia, że coś takiego w ogóle można zrobić, ale niezawodny internet oczywiście nam pomógł... :)
OdpowiedzUsuńhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2014/09/konfitura-i-galaretka-z-pigwy.html
UsuńU mnie jest tez taki przepis na pigwę, pozdrawiam :)
Musi być smaczny:) i jaki ma piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
bardzo fajne połączeni i myślę, że udane :)
OdpowiedzUsuńDynie są, jabłka są, więc trzeba zrobić! Super przepis! :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń