Składniki :
- 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego (kubeczek używać do odmierzania kolejnych produktów ) - najlepszy wg mnie typu greckiego
- 3 kubeczki mąki szymanowskiej
- 2 kubeczki cukru
- 1 kubeczek oleju rzepakowego
- 4 jaja
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego.
- ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)- u mnie było 40 dag
Przygotowanie :
- Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka
- Następnie pozostałe składniki,( tj. ja dodałam wpierw część mąki z proszkiem, potem jogurt, resztę mąki a na końcu olej, dodajemy go strużką i ciągle ucieraamy) wszystko delikatnie wymieszać
- Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę , u mnie był to prodiż( w przepisie blaszka 28 x 38 cm)
- Na wierzch ułożyć przekrojone, wypestkowane śliwki, posypać kruszonką.
.
Kruszonka:
* 1 szklanki mąki
* 0,5 szklanki cukru
* 1/3 kostki masła
* 1 jajo
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szkanki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić kruszonkę. Wyłożyć na owoce na cieście. Piec ok 60 min w 180*
przepis stąd
Moje uwagi:
ze względu na to, że ciasto piekłam w prodiżu z użyciem"komina"kruszonki mi pozostało.
Po dodaniu jajka była wilgotna, nie chciała się kruszyć jak typowa kruszonka, dlatego dosypałam mąki.
Dobrze jest też mieć do odmierzania 2 kubki o poj. 150 g, dlatego, że jogurt dodawałam w przedostatniej kolejności.
I ewentualnie następnym razem zrobię kruszonkę z tego ciasta.
Znam to ciacho :-) jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńWydaje się proste w przygotowaniu, zobaczymy jak mi wyjdzie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis!
OdpowiedzUsuńJadłabym takie ciacho z chęcią! Pysznie wygląda :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda;) lubię ciasta jogurtowe;)
OdpowiedzUsuńp.s zapraszam do Mnie
Za dwie godziny przyjeżdża do mnie mama, i dobrze, że będzie miała dla mnie ciasto, bo mi właśnie ochoty na jakieś narobiłaś.
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze tego ciacha odmierzanego kubeczkami po jogurcie :)
OdpowiedzUsuńMmmm...wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis - muszę koniecznie wypróbować, bo prezentuje się wspaniale! :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWiele już widziałam przepisów na ciasto jogurtowe, ale jeszcze nie było okazji wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ale fajny i prosty przepis!!! Już spisuję, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci wyszło! I takie proste, a smaczne...
OdpowiedzUsuńJakie ładne wyrośnięte i wilgotne, super !
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę smaczne, polecam :)
UsuńSmakowicie wygląda, wypróbuję to ciasto w tygodniu. :)
OdpowiedzUsuńOj najfajniejszy i najprostsze ciacho kubełkowe :) I najpyszniejsze ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie:)
pozdrawiam serdecznie
Aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńlubię ciasta jogurtowe czy na maślance, fajny pomysł z tymi kubkami
OdpowiedzUsuńFajny przepis, muszę spróbować...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńFajny blog. Super przepis na ciasto. Blog warty polecenia.
OdpowiedzUsuńSuper przepis , proste odmierzanie . Już go sobie zapisałam. Pozdrawiam !!!!
OdpowiedzUsuńProste, smaczne i zachęca żeby sięgnąć po kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny kubeczkowy przepis :):) chętnie zrobię takie ciacho bo prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kubeczkowe ciasto, a z kruszonką to już czysta poezja :)
OdpowiedzUsuń