wtorek, 29 września 2015

Keczup z cukinii

Przepis na przygotowanie tego smacznego keczupu otrzymałam od p. Agnieszki, ona też dostała go od swojej znajomej, ja dzielę się nim z Wami.
Podarowała mi również słoiczek keczupu.
Nie ma przy nim dużo pracy, dlatego polecam zrobić kilka słoiczków.

Składniki :

  • 1,5 kg cukinii ( już po obraniu)
  • 0,5 kg cebuli
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • bazylia i oregano suszone do smaku
  • około 600 g koncentratu pomidorowego 
  • 1 szklanka octu 6 % lub 1/2 szklanki octu 10 %
  • sól



Przygotowanie :
  1. Cukinie obrać, gniazda nasienne usunąć i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach
  2. Obraną cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z cukinią, zasypać wszystko garścią soli i  odstawić na 6 godz. w ciemne miejsce
  3. Po tym czasie masę zblendować, przełożyć do garnka i gotować około 20 min.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy,  pozostałe przyprawy, wymieszać, dodać ocet i jeszcze 5 min.  gotować
  5. Rozlać do czystych, suchych słoiczków, zakryć dekielkami, odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.

            Keczup z cukinii nie odbiega smakiem od tego z pomidorów i papryki.
            Według mnie dobrze byłoby ocet spirytusowy zastąpić octem jabłkowym.
            Dla pewności radziłabym słoiczki z keczupem pasteryzować około 10 min.

28 komentarzy:

  1. Uleńko, no jak keczup z cukinii ??? Przecież nawet kolor nie ten... Czytam, czytam i widzę, że jednak można, super! Chętnie posmakowałabym... zapewne ma ciekawy smak...Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na kechup :) Chętnie bym takiego zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaznaczę w zakładkach, moja mama pewnie będzie chciała przeczytać. Ja sama z gotowaniem nie szaleję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam go :-) też robię na zimę już od trzech lat :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio jadłam taki keczup u koleżanki był RE -WE- LA -CYJNY ! też się przymierzam do jego zrobienia :) Fajna zdrowa wersja keczupu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię coś podobnego, ale mnie jest idealny jako sos baza do pizzy

    OdpowiedzUsuń
  7. Keczupu z cukini jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny przepis do zapisania . Dziękuję i pozdrawiam !!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam nigdy takiego ketchupu. Fajna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie chociaż za cukinią nie przepadam. Muszę spróbować bo wszystkie kupne ketchupy już mi się przejadły.

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. słyszałam o nim same pozytywne rzeczy! Normalnie i ja muszę w końcu wziąć się za to ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis, jeszcze takiego nie robiłam...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie i tak zapewne smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy przepis.Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Cukinia to uniwersalne warzywo, daje bardzo wiele możliwości. A keczup prima sort :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy przepis, muszę spróbować,dzięki za niego .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Cukinie jedliśmy dzisiaj na obiad w postaci lecza. Kilka dni poczekamy, aż urosną kolejne i zrobimy keczup według Twojego przepisu. Myślę, że jednak warto pasteryzować.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam jeszcze cukinię, a przepis ciekawy więc muszę zrobić. Dziękuję:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie słyszałam wcześniej o takim keczupie. Pomysł wyśmienity. Na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przypuszczam, że w ogrodzie jest jeszcze dużo cukinii. O ile dzisiaj nie będzie przymrozku to zrobię taki keczup.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię cukinię i ten przepis zaraz sobie zabiorę. Pozdrawiam jesiennie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Świat gotowania jest równie zaskakujący jak odkrycia w kosmosie :) keczup z cukinij bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ojej, ale super! Takiego cuda jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Robię go od lat i potwierdzam jest fantastyczny. Polecam dodatek wędzonej papryki nadaje ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...