Przepis na przygotowanie tego smacznego keczupu otrzymałam od p. Agnieszki, ona też dostała go od swojej znajomej, ja dzielę się nim z Wami.
Podarowała mi również słoiczek keczupu.
Nie ma przy nim dużo pracy, dlatego polecam zrobić kilka słoiczków.
Składniki :
Podarowała mi również słoiczek keczupu.
Nie ma przy nim dużo pracy, dlatego polecam zrobić kilka słoiczków.
Składniki :
- 1,5 kg cukinii ( już po obraniu)
- 0,5 kg cebuli
- szklanka cukru
- 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- bazylia i oregano suszone do smaku
- około 600 g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka octu 6 % lub 1/2 szklanki octu 10 %
- sól
Przygotowanie :
- Cukinie obrać, gniazda nasienne usunąć i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach
- Obraną cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z cukinią, zasypać wszystko garścią soli i odstawić na 6 godz. w ciemne miejsce
- Po tym czasie masę zblendować, przełożyć do garnka i gotować około 20 min.
- Dodać koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy, wymieszać, dodać ocet i jeszcze 5 min. gotować
- Rozlać do czystych, suchych słoiczków, zakryć dekielkami, odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.
Keczup z cukinii nie odbiega smakiem od tego z pomidorów i papryki.
Według mnie dobrze byłoby ocet spirytusowy zastąpić octem jabłkowym.
Dla pewności radziłabym słoiczki z keczupem pasteryzować około 10 min.
Według mnie dobrze byłoby ocet spirytusowy zastąpić octem jabłkowym.
Dla pewności radziłabym słoiczki z keczupem pasteryzować około 10 min.
Uleńko, no jak keczup z cukinii ??? Przecież nawet kolor nie ten... Czytam, czytam i widzę, że jednak można, super! Chętnie posmakowałabym... zapewne ma ciekawy smak...Serdeczności
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na kechup :) Chętnie bym takiego zjadła :)
OdpowiedzUsuńZaznaczę w zakładkach, moja mama pewnie będzie chciała przeczytać. Ja sama z gotowaniem nie szaleję.
OdpowiedzUsuńUwielbiam go :-) też robię na zimę już od trzech lat :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam taki keczup u koleżanki był RE -WE- LA -CYJNY ! też się przymierzam do jego zrobienia :) Fajna zdrowa wersja keczupu :)
OdpowiedzUsuńRobię coś podobnego, ale mnie jest idealny jako sos baza do pizzy
OdpowiedzUsuńKeczupu z cukini jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Kolejny przepis do zapisania . Dziękuję i pozdrawiam !!!!
OdpowiedzUsuńTo dla mnie nowość!
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takiego ketchupu. Fajna sprawa.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie chociaż za cukinią nie przepadam. Muszę spróbować bo wszystkie kupne ketchupy już mi się przejadły.
OdpowiedzUsuńhttp://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com
słyszałam o nim same pozytywne rzeczy! Normalnie i ja muszę w końcu wziąć się za to ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, jeszcze takiego nie robiłam...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i tak zapewne smakuje!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis.Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńCukinia to uniwersalne warzywo, daje bardzo wiele możliwości. A keczup prima sort :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, muszę spróbować,dzięki za niego .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCukinie jedliśmy dzisiaj na obiad w postaci lecza. Kilka dni poczekamy, aż urosną kolejne i zrobimy keczup według Twojego przepisu. Myślę, że jednak warto pasteryzować.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze cukinię, a przepis ciekawy więc muszę zrobić. Dziękuję:):):):)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam wcześniej o takim keczupie. Pomysł wyśmienity. Na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że w ogrodzie jest jeszcze dużo cukinii. O ile dzisiaj nie będzie przymrozku to zrobię taki keczup.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Bardzo lubię cukinię i ten przepis zaraz sobie zabiorę. Pozdrawiam jesiennie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na inny ketchup :)
OdpowiedzUsuńŚwiat gotowania jest równie zaskakujący jak odkrycia w kosmosie :) keczup z cukinij bomba :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńOjej, ale super! Takiego cuda jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńRobię go od lat i potwierdzam jest fantastyczny. Polecam dodatek wędzonej papryki nadaje ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuń