piątek, 2 października 2015

Ciasto dyniowe w kształcie serca




Składniki :
  • 1 szklanka puree z gotowanej na parze dyni
  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika;  ja nie miałam przyprawy i dałam łyżkę cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ewentualnie trochę mleka lub wody
  • jeśli mamy orzechy to trochę można dodać


 W przepisie stąd nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać 4, bo ciasto było trochę suche. Ale ogólnie smaczne, o dyniowej barwie :)





Przygotowanie:


  1. Do całych jaj wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę
  2. Dodać puree z dyni i rozpuszczone, przestudzone masło- wymieszać
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, sodką, cynamonem, gałką ewentualnie przyprawą do piernika
  4. Suche produkty wsypywać partiami do masy dyniowo- jajecznej i mieszać mikserem
  5. Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste dodać odrobinę wody lub mleka.


przepis stąd - zmodyfikowany trochę przeze mnie .

 W przepisie nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać 4.


     Puree zrobiłam z dyni pokrojonej wpierw na kawałki i ugotowałam ją na sicie nad wrzątkiem.

31 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiego ciasta. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie to nowość, ale chyba warto spróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały kolor ma to ciasto dyniowe. Wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No takie serce dostać :) Wygląd ma babki, ale kolor i pewnie smak zupełnie inne. Ciekawy przepis, jak zdobędę dynię spróbuję upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd się przyznać ale jeszcze nigdy nie piekłam dyniowego ciasta. Wygląda apetycznie!
    Miłego weekendu Urszulko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, dziękuję, że do mnie zawitałaś i zostawiłaś komentarz, bo dzięki temu odkryłam skarbnicę wiedzy kulinarnej czyli Twój blog :-) Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ pięknie wyrosło! :)
    I jaki ma kolor.. :)
    z wielką chęcią załapałabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny kolor mniam jak wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny kolor, na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, muszę spróbować, właśnie mam dynię, więc muszę zrobić :)
    Pozdrawiam, Dorota

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyrosło jak szalone... i cóż, wygląda bardzo apetycznie, jak wszystko Uleńko, co polecasz, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zdecydujesz się Olimpio upiec to Tobie też tak może się udać, trzymam kciuki i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. To ciasto musi być rewelacyjne! Dynia z tymi przyprawami korzennymi to musi byc rewelacja! Aż zachciało mi się je zrobić ;) A długo ciacho zachowuje swoją wilgotność? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dane było temu ciastu poleżeć aby zrobił się z niego "sucharek" :)
      Dodanie 4 jajka o którym piszę w uwagach lub odrobiny mleka na pewno wpłynie na jego większą wilgotność, pozdrawiam.

      Usuń
    2. Tak sądziłam, że nie doczekało...;)

      Usuń
  13. wygląda przepysznie. i ta foremka w kształcie serca - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasta z dyni koniecznie muszą być w sezonie, obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  15. jejku, jak mi sie zachciało takiego cicha! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Urocze ciasto :) Ostatnio dopadł mnie szał dyniowy, więc może i Twoje ciacho przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne!
    Dynia i u mnie wkracza do kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  18. Trzeba zrobić, bo wygląda wspaniale! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...