sobota, 10 maja 2014

Rabarbarowiec z kruszonką kokosową




Składniki :

  • 2 czubate szklanki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła roślinnego w kostce
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2- 3 łyżki gęstej śmietany, ja dałam gęsty jogurt
  • 1/2 kg rabarbaru- może być więcej 
Składniki na kruszonkę kokosową :


  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła

Przygotowanie :
  1. Masło utrzeć z cukrami na pulchna masę, wtedy dodać po jednym jajku - ucierać
  2. Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia - ucierać, w trakcie dodać po łyżce śmietany, ciągle ucierać
  3. Przełożyć do foremki z papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wykładamy na ciasto pokrojony w kostkę rabarbar, posypujemy kruszonką. Mnie z tych składników pozostało jeszcze kruszonki, zamroziłam ją i wykorzystam później
  4. Kruszonkę robimy łącząc doskonale wszystkie przeznaczone na nią składniki , jeśli słabo ucierałaby sie między palcami i lepiła spróbujmy dodać ciut mąki
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 40- 50 min. U mnie w foremce 25 x 31 cm.
Ciasto jest kruche, bardzo apetyczne, szybko znika z talerzyków. Ten przepis wykorzystam jeszcze do innych owoców np. agrestu.
Źródło : "Kuchnia polska- tradycyjne potrawy"- E. Aszkiewicz


26 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za wizytę i komentarz:) Rabarbarowiec wygląda na pyszny - może się skuszę, aby zrobić podobny. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto podobne piekę , nawet pokazałam w ostatnim moim wpisie ale takiej kruszonki nie znam i z chęcią zabieram przepis. Ciasto wygląda pięknie a z rabarbarem to wiosenny rarytas. Pozdrawiam i udanego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto, tylko zazwyczaj je piekę tortownicy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To wygląda tak niesamowicie przepysznie, że po remoncie kuchni od razu robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie wygląda smakowicie! musze wykonać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowite ciacho! mniam, dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda smakowicie :) pasowałby mi do kawy, którą właśnie piję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaczne ciacho aż ślinka leci.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smacznie wygląda. Lubię takiego typu ciasta. Będę musiała wypróbować Twój przepis. Dziękuje za odwiedziny i miły komentarz, zapraszam do mnie częściej :)), ja na pewno będę do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda :)) podobne smaki i u mnie, tylko w innej formie :)
    Pozdrowienia :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha! Często robię kruszonkę z kokosem a rabarbar już rośnie.
    Miłej niedzieli Urszulko!

    OdpowiedzUsuń
  12. i właśnie dla takich ciast przebieramy nogami w oczekiwaniu na rabarbar :) przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jutro idę na łowy za rabarbarem - sama nie wiem jak to się stało że w Lidlu wczoraj byłam i był i nie kupiłąm a ja uwielbiam ciacha z rabarbarem buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie ciasto :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie ponownie

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne ,kruszonka też ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Miło mi ze mnie odwiedzilas , zapraszam częściej :):)
    Z wpisem dobrze trafiłaś , my lubimy rabarbar i mamy swój przepis na proste ,Puszyste i pyszne ciasto :)
    Ale chętnie sprawdze Twój !
    W wolnej chwili zanurzę sie i w inne pysznosci !

    OdpowiedzUsuń
  18. O rajciu !! WYglada smakowicie !! Fiu fiu z tego co widze to same pysznosci znajde na blogu :) Tak tez zostaje na dluzej . Blog w ulubionych wiec bede stala obserwatorka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł na dodanie kruszonki na takim cieście. Pyszności. A do tego tak ładnie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję za wspaniały przepis, na pewno z niego skorzystam - pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. smakowite ciacho:) u mnie też dziś rabarbar rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepadam za ciastami z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszności! Uwielbiam takie cudeńka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Fantastyczny, uwielbiam ciasta w kruszonką i owocami:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...