Składniki :
- 2 czubate szklanki mąki krupczatki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 dag masła roślinnego w kostce
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- 2- 3 łyżki gęstej śmietany, ja dałam gęsty jogurt
- 1/2 kg rabarbaru- może być więcej
Składniki na kruszonkę kokosową :
Przygotowanie :
- Masło utrzeć z cukrami na pulchna masę, wtedy dodać po jednym jajku - ucierać
- Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia - ucierać, w trakcie dodać po łyżce śmietany, ciągle ucierać
- Przełożyć do foremki z papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wykładamy na ciasto pokrojony w kostkę rabarbar, posypujemy kruszonką. Mnie z tych składników pozostało jeszcze kruszonki, zamroziłam ją i wykorzystam później
- Kruszonkę robimy łącząc doskonale wszystkie przeznaczone na nią składniki , jeśli słabo ucierałaby sie między palcami i lepiła spróbujmy dodać ciut mąki
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 40- 50 min. U mnie w foremce 25 x 31 cm.
Ciasto jest kruche, bardzo apetyczne, szybko znika z talerzyków. Ten przepis wykorzystam jeszcze do innych owoców np. agrestu.
Źródło : "Kuchnia polska- tradycyjne potrawy"- E. Aszkiewicz
Bardzo dziękuję za wizytę i komentarz:) Rabarbarowiec wygląda na pyszny - może się skuszę, aby zrobić podobny. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńCiasto podobne piekę , nawet pokazałam w ostatnim moim wpisie ale takiej kruszonki nie znam i z chęcią zabieram przepis. Ciasto wygląda pięknie a z rabarbarem to wiosenny rarytas. Pozdrawiam i udanego weekendu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, tylko zazwyczaj je piekę tortownicy:)
OdpowiedzUsuńTo wygląda tak niesamowicie przepysznie, że po remoncie kuchni od razu robię :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie wygląda smakowicie! musze wykonać:)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite ciacho! mniam, dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) pasowałby mi do kawy, którą właśnie piję ;)
OdpowiedzUsuńSmaczne ciacho aż ślinka leci.Buziaki.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. Lubię takiego typu ciasta. Będę musiała wypróbować Twój przepis. Dziękuje za odwiedziny i miły komentarz, zapraszam do mnie częściej :)), ja na pewno będę do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)) podobne smaki i u mnie, tylko w innej formie :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :))
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPycha! Często robię kruszonkę z kokosem a rabarbar już rośnie.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli Urszulko!
i właśnie dla takich ciast przebieramy nogami w oczekiwaniu na rabarbar :) przepyszne!
OdpowiedzUsuńJutro idę na łowy za rabarbarem - sama nie wiem jak to się stało że w Lidlu wczoraj byłam i był i nie kupiłąm a ja uwielbiam ciacha z rabarbarem buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasto :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie ponownie
OdpowiedzUsuńPyszne ,kruszonka też ciekawa.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi ze mnie odwiedzilas , zapraszam częściej :):)
OdpowiedzUsuńZ wpisem dobrze trafiłaś , my lubimy rabarbar i mamy swój przepis na proste ,Puszyste i pyszne ciasto :)
Ale chętnie sprawdze Twój !
W wolnej chwili zanurzę sie i w inne pysznosci !
O rajciu !! WYglada smakowicie !! Fiu fiu z tego co widze to same pysznosci znajde na blogu :) Tak tez zostaje na dluzej . Blog w ulubionych wiec bede stala obserwatorka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dodanie kruszonki na takim cieście. Pyszności. A do tego tak ładnie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały przepis, na pewno z niego skorzystam - pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńsmakowite ciacho:) u mnie też dziś rabarbar rządzi :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za ciastami z rabarbarem!
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam takie cudeńka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Fantastyczny, uwielbiam ciasta w kruszonką i owocami:)
OdpowiedzUsuń