piątek, 9 maja 2014

Fasolka po bretońsku


Składniki :
  • około 25 dag fasolki piękny Jaś
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego 30 %
  • duża cebula, 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, rozmaryn
  • tłuszcz do smażenia
  • ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa
Przygotowanie :
  1. Fasolę gotujemy według tego przepisu
  2. Mięso, wędlinę przesmażamy na tłuszczu i dodajemy do ugotowanej fasoli
  3. Pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek przesmażamy na gorącym tłuszczu i też dodajemy do fasoli
  4. Po wymieszaniu składników dodajemy koncentrat, przyprawy i sól - mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy
Danie dość klasyczne, ale sprawdza się, gdy potrzebujemy czegoś konkretnego na ząb :)



Świeży rozmaryn dodajemy w całości, by móc go wyjąć, i nie gotujemy go zbyt długo bo dodaje potrawie gorycz. 

16 komentarzy:

  1. bardzo lubię taką fasolkę:) wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszystkie fasolki ale rzadko u nas bywa.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. jakże znana! :)
    W moim domu uwielbiają ja wszyscy, tylko niestety nie ja :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszamy do udziału w cotygodniowej akcji dla blogerów, w której mogą powalczyć o nagrody i promocję swojego bloga http://on.fb.me/1s9IoNf

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam, mogłabym ją jeść na tony:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam w ubiegłym tygodniu. Teraz za mną zupa fasolowa chodzi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z Polskiej kuchni najbardziej lubię chyba taką klasykę.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ale mój żołądek już nie za bardzo chce tolerować takich dań buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm! kocham fasolkę po bretońsku,... z kromką ciepłego chleba z chrupiącą skórką.... <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham samą fasolę jak i fasolkę po bretońsku, oczywiście dla mnie bez mięsa:) Też pychota! Wiosenne pozdrowienia zostawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za odwiedziny u mnie , dzięki Tobie przeglądam blog i zostaję na stale . Lubię proste i dobre przepisy a fasolkę często robię bo domownicy uwielbiają .Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis - muszę go wypróbować. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. po prostu klasyka w pysznym wydaniu!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie nie moje klimaty ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...