piątek, 23 października 2015

Ciasto imbirowe z gruszkami


Upiekłam dwie wersje tego ciasta. Jedną z gruszkami, a drugą bez, za to przekładaną powidłami śliwowymi. ciasto robi się szybko i jest naprawdę smaczne :)



Składniki do gruszek :

  • 2 gruszki
  • 1/2 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2-3 łyzki masła
  • 2-3 łyzki miodu


Składniki na ciasto :




  • 160 g mąki pszennej
  • 165 cukru pudru
  • po 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • około 2 łyżeczek sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli, 5 dag pokruszonych orzechów włoskich
  • około 100 ml gęstego, jogurtu naturalnego
  • 75 g kandyzowanego imbiru - pominęłam, bo u mnie raczej go nie lubią



  • Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
    Przygotowanie :

    1. Obrane gruszki pokroić w plastry i włożyć do garnka z roztopionym masłem i miodem, wsypać kardamon i cynamon, pogotować chwilę ostrożnie, osączyć na sicie i wystudzić
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem, kardamonem i cynamonem
    3. Piekarnik nagrzać do 180 *C
    4. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli olej i delikatnie miksować
    5. Dodawać na przemian mąkę i jogurt, zaczynając od jogurtu, a kończąc na mące- nie miksujemy szybko i tylko do połączenia składników, na koniec wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy
    6. Przestudzone gruszki układamy na dnie foremki natłuszczonej, a potem wylewamy ciasto
    7. Piec przez około 50 min, pozostawiamy na 10 min. w foremce, a dopiero potem ostrożnie wyjmujemy i mamy odwrócone ciasto imbirowe z gruszką
    8. Ja upiekłam jeszcze ciasto bez gruszki na spodzie, a po wystudzeniu przekroiłam na 3 części i posmarowałam blaty powidłami śliwkowymi.
    9. Wierzch udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną mleka (na łaźni wodnej)

    Osobiście bardziej smakowało mi to powidłami :)
    Może dlatego, że gruszki były dojrzałe i podczas smażenia trochę mi się rozpadły.
    Na pewno upiekę jeszcze wersję z pokrojoną w kostkę gruszką i wymieszam ją z ciastem.
    Ciasta piekłam w foremce w kształcie serca.

    przepis stąd

    26 komentarzy:

    1. Ciasta z gruszkami jeszcze nie jadłam, idealne do kawy :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Też bym wolała śliwki. Gruszki same w sobie są bardzo słodkie, a jeszcze z takimi dodatkami... ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Pyszne i napewno pachnące bosko ciasto :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Tylko raz, dawno temu, robiłam ciasto z gruszkami, ale mi nie wyszło.
      Na Twoim przykładzie widzę, że może się udać. Pozdrawiam Serdecznie :)

      OdpowiedzUsuń
    5. tak niewiele składników , a efekt świetny :d

      OdpowiedzUsuń
    6. Jak on wygląda!!! Zjadłabym całe to ciasto!

      OdpowiedzUsuń
    7. Uleńko, Ty zawsze wyczarujesz coś pysznego, pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    8. Aromatyczne ciasto do weekendowej kawki :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      OdpowiedzUsuń
    9. Pięknie wygląda. Chyba ma smak pierników. Pozdrawiam ciepło.

      OdpowiedzUsuń
    10. Mnnnnnnnn!O Rany boskie!Apetyt mi wzrasta!

      OdpowiedzUsuń
    11. Bardzo ciekawy przepis.Pozdrawiam i dużo słoneczka życzę.

      OdpowiedzUsuń
    12. Ta wersja z powidłami i polewą bardziej do mnie przemawia;-)

      OdpowiedzUsuń
    13. Nie mogę, od samego rana ciasto...z gruszkami nie jadłam więc się "częstuję"...miłego weekendu...

      OdpowiedzUsuń
    14. Uwielbiam takie ciasta. Wygląda smakowicie:)
      uściski

      OdpowiedzUsuń
    15. Zjawiskowy! Aż chce się zjeść całego! Pozdrawiam! :)

      OdpowiedzUsuń
    16. Uwielbiam imbirowe ciasta,a te dodatkowo jest z gruszkami, wiec moze byc ciekawie. Na pewno upieke. Dziekuje za przepis.

      OdpowiedzUsuń
    17. I jedna i druga wersja zapowiada się bardzoooo apetycznie :)

      OdpowiedzUsuń
    18. wspaniały jesienny wypiek z darami jesieni :)

      OdpowiedzUsuń
    19. kocham gruszki - wygląda obłędnie!

      weronikarudnicka.pl

      OdpowiedzUsuń
    20. Zachęcające i rozgrzewajace ciasto. Imbir stosuję jako gorace okłady. Bardzo rozgrzewa i leczy mój chory kregosłup:)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...