Upiekłam dwie wersje tego ciasta. Jedną z gruszkami, a drugą bez, za to przekładaną powidłami śliwowymi. ciasto robi się szybko i jest naprawdę smaczne :)
- 2 gruszki
- 1/2 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2-3 łyzki masła
- 2-3 łyzki miodu
Składniki na ciasto :
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
Przygotowanie :
- Obrane gruszki pokroić w plastry i włożyć do garnka z roztopionym masłem i miodem, wsypać kardamon i cynamon, pogotować chwilę ostrożnie, osączyć na sicie i wystudzić
- Mąkę wymieszać z proszkiem, kardamonem i cynamonem
- Piekarnik nagrzać do 180 *C
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli olej i delikatnie miksować
- Dodawać na przemian mąkę i jogurt, zaczynając od jogurtu, a kończąc na mące- nie miksujemy szybko i tylko do połączenia składników, na koniec wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy
- Przestudzone gruszki układamy na dnie foremki natłuszczonej, a potem wylewamy ciasto
- Piec przez około 50 min, pozostawiamy na 10 min. w foremce, a dopiero potem ostrożnie wyjmujemy i mamy odwrócone ciasto imbirowe z gruszką
- Ja upiekłam jeszcze ciasto bez gruszki na spodzie, a po wystudzeniu przekroiłam na 3 części i posmarowałam blaty powidłami śliwkowymi.
- Wierzch udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną mleka (na łaźni wodnej)
Osobiście bardziej smakowało mi to powidłami :)
Może dlatego, że gruszki były dojrzałe i podczas smażenia trochę mi się rozpadły.
Na pewno upiekę jeszcze wersję z pokrojoną w kostkę gruszką i wymieszam ją z ciastem.
Może dlatego, że gruszki były dojrzałe i podczas smażenia trochę mi się rozpadły.
Na pewno upiekę jeszcze wersję z pokrojoną w kostkę gruszką i wymieszam ją z ciastem.
przepis stąd
Pyszne ciacho, mniam
OdpowiedzUsuńCiasta z gruszkami jeszcze nie jadłam, idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuńTeż bym wolała śliwki. Gruszki same w sobie są bardzo słodkie, a jeszcze z takimi dodatkami... ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i napewno pachnące bosko ciasto :)
OdpowiedzUsuńTylko raz, dawno temu, robiłam ciasto z gruszkami, ale mi nie wyszło.
OdpowiedzUsuńNa Twoim przykładzie widzę, że może się udać. Pozdrawiam Serdecznie :)
tak niewiele składników , a efekt świetny :d
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńJak on wygląda!!! Zjadłabym całe to ciasto!
OdpowiedzUsuńUleńko, Ty zawsze wyczarujesz coś pysznego, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAromatyczne ciasto do weekendowej kawki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Pięknie wygląda. Chyba ma smak pierników. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńMnnnnnnnn!O Rany boskie!Apetyt mi wzrasta!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis.Pozdrawiam i dużo słoneczka życzę.
OdpowiedzUsuńTa wersja z powidłami i polewą bardziej do mnie przemawia;-)
OdpowiedzUsuńNie mogę, od samego rana ciasto...z gruszkami nie jadłam więc się "częstuję"...miłego weekendu...
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco ;) :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńuściski
Ale mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowy! Aż chce się zjeść całego! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam imbirowe ciasta,a te dodatkowo jest z gruszkami, wiec moze byc ciekawie. Na pewno upieke. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńI jedna i druga wersja zapowiada się bardzoooo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwspaniały jesienny wypiek z darami jesieni :)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi apetytu:)
OdpowiedzUsuńkocham gruszki - wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńweronikarudnicka.pl
Zachęcające i rozgrzewajace ciasto. Imbir stosuję jako gorace okłady. Bardzo rozgrzewa i leczy mój chory kregosłup:)
OdpowiedzUsuń