Ten sernik zrobimy szybko, ponieważ nie ma w nim tradycyjnego tłuszczu do ucierania, ale ... mleko kokosowe :)
Składniki na masę serową :
- 500 g sera z wiaderka ,u mnie Delfiko, ale lepszy byłby twarogowy mielony aż 3-tnie
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 200 g mleka kokosowego
- 80 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki Malibu- niestety nie miałam
- biszkopty
Piekłam we foremce w kształcie serca wkładanej w foremkę o średnicy 24 cm.
Na dno ułożyłam biszkopty, ale lepsze byłyby ciastka ciemne, kakaowe.
- Do mleka wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną zmiksować
- Wbijać pojedynczo jajka i miksować, dodać wiórki i wymieszać, jeśli mamy Malibu- wlać
- Na ułożone na dnie biszkopty wlewamy ostrożnie masę serową
- Pieczemy w temp. 170*C przez 75 min.
- Odstawiamy do dnia następnego do wystudzenia i dopiero wtedy polewamy czekoladą.
Wierzch udekorowałam :
Śmietanę wlać do małego rondelka i gdy zacznie wrzeć wrzucić do niej pokruszoną czekoladę,. Mieszać do połączenia składników, polać wystudzony sernik, posypać wiórkami.
Bez czekolady też będzie pyszny :)
przepis stąd
Chciałabym dostać takie piękne, pyszne serduszko:)
OdpowiedzUsuńcudnego weekendu:)
Serniczek walentynkowy - dobry pomysł. Moja druga połowa byłaby zachwycona. Ciekawa jestem jego smaku z mlekiem kokosowym, czy się zmienia w stosunku do tradycyjnego, czy nie jest wyczuwalne?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aniu, w moim brakowało Malibu, ale i tak wyczuwało się w serniku smak kokosa :)
UsuńPrzepiękny! Chciałabym taki dostać na Walentynki :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda, muszę zakupić mleko!
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe. Bomba. Będzie trochę dietetyczniej. Robię !
OdpowiedzUsuńOj, kusisz tym sernikiem!
OdpowiedzUsuńCudne Walentynkowe serduszko! Połówek będzie zachwycony;)
OdpowiedzUsuńDla mnie jednak w wersji z czekoladą ;) Pyszności!
OdpowiedzUsuńkooocham serniki.. <3 aż mi się zachciało teraz.. :(
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
Wygląda rewelacyjnie, ale nie lubię kokosu niestety.
OdpowiedzUsuńna Walentynki jak znalazł i do tego musiał pięknie pachnieć kokosem :)
OdpowiedzUsuńPiękny, romantyczny i z nutą kokosu - jestem w niebie! :)
OdpowiedzUsuńPo prostu cudowny :-)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek, z kokosem super
OdpowiedzUsuńPiękny sernik :) aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńBardzo walentynkowy! I na pewno przepyszny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Dodanie mleczka kokosowego z pewnością podnosi smak tego sernika. Chętnie bym taki zjadła :)
UsuńSerniki to moje ulubione ciasta :) Takiego z mlekiem kokosowym jeszcze nie robiłam, więc z przyjemnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCudnie walentynkowy ;) Muszę spróbować ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie smakowicie!
OdpowiedzUsuńskradłaś moje serce uwielbiam kokos :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie w odwecie na moje początki kulinarne :)
Wygląda bardzo elegancko z tą czekoladową polewą. I co ważne - przepis nie jest skomplikowany.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wspaniały :)
OdpowiedzUsuńAle on apetycznie wygląda, a dodatek mleka kokosowego musi powodować, że równie dobrze smakuje jak wygląda :) I ten kształt serca. Super :)
OdpowiedzUsuńCiacho idealne dla mnie :) cale serducho bym porwała :D pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTaki sernik to rozkosz podniebienia. Uwielbiam wszystko co z kokosem
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.Wkrótce wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuń