poniedziałek, 15 lutego 2016

Zimowa zupa jarzynowa ze śweżych warzyw


Składniki :

  • mały brokuł
  • 3 ziemniaki
  •  cebula
  • mała marchew, pietruszka
  • kawałek pora i selera
  • majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy
  • liść laurowy
  • sól, odrobina suszonej papryczki haribo
  • masło klarowane do smażenia


Przygotowanie :
  1. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce
  2. Ziemniaki wrzucić na około 700-800 ml wrzącej wody, wrzucić liść laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać, bo jest bardzo ostra ) i kilka ziaren pieprzu czarnego,pokrojoną drobno cebulę, gotować 
  3. Pokroić kawałek selera i w pół krążki pora, wsypać do zupy
  4. Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym, dołożyć do ziemniaków, posolić
  5. Startą pietruszkę ( oddzielnie) również obsmażyć na maśle i dodać do zupy
  6. Umyty i podzielony na różyczki brokuł dołożyć do zupy, gotować do miękkości ( uważać, by nie rozgotować ziemniaków i brokuła, ja lubię brokuł chrupiący )
  7. Doprawiamy pieprzem mielonym, majerankiem.

Pomysły na zupy przychodzą mi w momencie kiedy oceniam czym dysponuje na jej przyrządzenie.

A, że nie gotuję ich na mięsie to ich przygotowanie nie zabiera mi dużo czasu :)

Kto lubi, może już na talerzu dodać łyżkę śmietany.


20 komentarzy:

  1. Przepysznie wyglada.
    Pozdrawiam poniedziałkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna zupa!
    Uwielbiam takie mocno warzywne, bogate w smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy. Też najczęściej są bezmięsne i bez śmietany.
    Jarzynowa przepyszna.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie zupki...mniammm...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna, rozgrzewająca zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię zupy szczególnie takie rozgrzewające

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Urszulo. Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Patrząc na twoje potrawy, jestem jednego pewien. Mogą one zaspokoić, każdy gust wizualny, z pewnością również smakowy, jak i duszę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealna zupka na chłodne dni, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Też sobie myślę, że to zupa w sam raz na chłodniejsze dni. Cieplej się robi od samego patrzenia na nią.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupka wygląda pysznie :) Bardzo lubię zupy jarzynowe i często je robię. Latem mrożę sporo warzyw, później mam jak znalazł do zup :)
    Zdradź proszę, dlaczego nie robisz zup na mięsie, nie lubisz, czy ze względu na sprawy zdrowotne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poznałam taki sposób gotowania zup na smażonych warzywach i to gotowanie wydają mi się zdrowsze, bo o dobre mięso dziś trudno. A taki sposób jest znacznie szybszy od tradycyjnego :)

      Usuń
  11. Zupka wygląda zachęcająco... Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka zupa to strzał w dziesiątkę!!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kooocham zupy, w których jest więcej warzyw niż samego bulionu.. <3
    Moja mama taką robi, a Twój przepis jest strasznie podobny :)
    mmm.. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam jarzynowe zupy; dodatek brokułów bardzo poprawia smak. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniała. Jarzynowa w stu odsłonach może u mnie gościć codziennie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...