Składniki :
- mały brokuł
- 3 ziemniaki
- cebula
- mała marchew, pietruszka
- kawałek pora i selera
- majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy
- liść laurowy
- sól, odrobina suszonej papryczki haribo
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie :
- Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce
- Ziemniaki wrzucić na około 700-800 ml wrzącej wody, wrzucić liść laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać, bo jest bardzo ostra ) i kilka ziaren pieprzu czarnego,pokrojoną drobno cebulę, gotować
- Pokroić kawałek selera i w pół krążki pora, wsypać do zupy
- Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym, dołożyć do ziemniaków, posolić
- Startą pietruszkę ( oddzielnie) również obsmażyć na maśle i dodać do zupy
- Umyty i podzielony na różyczki brokuł dołożyć do zupy, gotować do miękkości ( uważać, by nie rozgotować ziemniaków i brokuła, ja lubię brokuł chrupiący )
- Doprawiamy pieprzem mielonym, majerankiem.
Przepysznie wyglada.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam poniedziałkowo:)
Oj najlepsza :)
OdpowiedzUsuńPiękna zupa!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mocno warzywne, bogate w smaki.
Uwielbiam zupy. Też najczęściej są bezmięsne i bez śmietany.
OdpowiedzUsuńJarzynowa przepyszna.
Pozdrawiam:)
Lubię takie zupki...mniammm...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńFantastyczna, rozgrzewająca zupa :)
OdpowiedzUsuńLubię zupy szczególnie takie rozgrzewające
OdpowiedzUsuńWitaj Urszulo. Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Patrząc na twoje potrawy, jestem jednego pewien. Mogą one zaspokoić, każdy gust wizualny, z pewnością również smakowy, jak i duszę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIdealna zupka na chłodne dni, pycha!
OdpowiedzUsuńTeż sobie myślę, że to zupa w sam raz na chłodniejsze dni. Cieplej się robi od samego patrzenia na nią.
OdpowiedzUsuńZupka wygląda pysznie :) Bardzo lubię zupy jarzynowe i często je robię. Latem mrożę sporo warzyw, później mam jak znalazł do zup :)
OdpowiedzUsuńZdradź proszę, dlaczego nie robisz zup na mięsie, nie lubisz, czy ze względu na sprawy zdrowotne ?
Poznałam taki sposób gotowania zup na smażonych warzywach i to gotowanie wydają mi się zdrowsze, bo o dobre mięso dziś trudno. A taki sposób jest znacznie szybszy od tradycyjnego :)
UsuńZupka wygląda zachęcająco... Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTaka zupa to strzał w dziesiątkę!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
kooocham zupy, w których jest więcej warzyw niż samego bulionu.. <3
OdpowiedzUsuńMoja mama taką robi, a Twój przepis jest strasznie podobny :)
mmm.. :)
smaczna i zdrowa zupka :)
OdpowiedzUsuńLubie takie jarzynówki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jarzynowe zupy; dodatek brokułów bardzo poprawia smak. Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała. Jarzynowa w stu odsłonach może u mnie gościć codziennie:)
OdpowiedzUsuńPo prostu jestem w domu :-)
OdpowiedzUsuń