wtorek, 12 lipca 2016

Surówka z młodej kapusty z chrzanem



       Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 ogórek zielony
  • 1 marchew
  • 1 duża łyżka jogurtu
  • 2-3 łyżki  majonezu
  • łyżeczka chrzanu tartego
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól


Ewentualnie dodać około 3 łyżek kukurydzy konserwowej, ale można więcej.


Przygotowanie :

  1. Kapustę siekamy dość drobno, oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut by zmiękła i puściła sok, po około 10-15 min. kapustę odciskamy
  2. Ogórka i marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
  3. Warzywa (ewentualnie kukurydzę również ) mieszamy z posiekanym szczypiorem, a jogurt z majonezem i chrzanem.
  4. Polewamy sałatkę sosem i dokładnie mieszamy.

                                                                    Smacznego !

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...