środa, 21 września 2016

Jabłka próżone do słoików


To najlepsza pora na zrobienie jabłek do słoików na zimę. 
Jabłka są tanie, dlatego możemy zrobić duuuże zapasy :)




Składniki :


  • jabłka 
  • ewentualnie cukier

Przygotowanie :
  1. Jabłka obrać ze skórki i pokroić dość drobno
  2. Wsypać je do garnka z grubym dnem, wlać ok. 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu często mieszając
  3. Kiedy jabłka się rozpadną przełożyć je do czystych słoiczków, zakręcić dekielkami i gotować słoiczki ok. 15- 20 min.

Tak przygotowane jabłka posłużą mi do pieczenia szarlotek, będą tez świetne np. do ugotowanego ryżu.
Moje jabłka były słodkie dlatego nie dodawałam do nich cukru.

19 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie jabłuszka i też robię sobie zapas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię jabłka, znakomite do szarlotki...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki zapas w spiżarce i zimna nam nie straszna :) Do szarlotki idealne

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię takie jabłka , ale nie dodaję wody i cukru . Są super na szybką zimową szarlotkę . Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe do szarlotki, do naleśników i placków :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też często robię prażone jabłka. Do szarlotki są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. podobne jabłka zawsze mam od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym naleśniki z takimi jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jabłek w tej postaci nie robię, najbardziej lubię wyczuwalne plasterki w szarlotkach, deserach, czy potrawach, dlatego mrożę pokrojone. Ale jeśli ktoś lubi musy, to wspaniały pomysł, odkręcamy zakrętkę i gotowe :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje jabłka nie rozpadły się do końca i nie był to tradycyjny mus.
      Agness pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Już sobie wyobrażam do jakich pysznych rzeczy można dodać takie jabłuszka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Często robię sobie takie jabłka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię tak przetworzone jabłka. Mam jeszcze spory zapas z ub. roku.
    Wczoraj robiłam dżemy z żółtej cukinii, z galaretką i cytryną. Też pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...