Jabłka są tanie, dlatego możemy zrobić duuuże zapasy :)
Składniki :
- jabłka
- ewentualnie cukier
Przygotowanie :
- Jabłka obrać ze skórki i pokroić dość drobno
- Wsypać je do garnka z grubym dnem, wlać ok. 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu często mieszając
- Kiedy jabłka się rozpadną przełożyć je do czystych słoiczków, zakręcić dekielkami i gotować słoiczki ok. 15- 20 min.
Tak przygotowane jabłka posłużą mi do pieczenia szarlotek, będą tez świetne np. do ugotowanego ryżu.
Moje jabłka były słodkie dlatego nie dodawałam do nich cukru.
Moje jabłka były słodkie dlatego nie dodawałam do nich cukru.
Uwielbiam takie jubluszka :)
OdpowiedzUsuńIdealne do szarlotki:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie jabłuszka i też robię sobie zapas:)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńRobię jabłka, znakomite do szarlotki...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńNa zimę bedą jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńTaki zapas w spiżarce i zimna nam nie straszna :) Do szarlotki idealne
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTeż robię takie jabłka , ale nie dodaję wody i cukru . Są super na szybką zimową szarlotkę . Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńWspaniałe do szarlotki, do naleśników i placków :-)
OdpowiedzUsuńTeż często robię prażone jabłka. Do szarlotki są idealne :)
OdpowiedzUsuńpodobne jabłka zawsze mam od mamy :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym naleśniki z takimi jabłkami :)
OdpowiedzUsuńJa jabłek w tej postaci nie robię, najbardziej lubię wyczuwalne plasterki w szarlotkach, deserach, czy potrawach, dlatego mrożę pokrojone. Ale jeśli ktoś lubi musy, to wspaniały pomysł, odkręcamy zakrętkę i gotowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness :)
Moje jabłka nie rozpadły się do końca i nie był to tradycyjny mus.
UsuńAgness pozdrawiam serdecznie :)
Już sobie wyobrażam do jakich pysznych rzeczy można dodać takie jabłuszka :D
OdpowiedzUsuńCzęsto robię sobie takie jabłka:)
OdpowiedzUsuńLubię tak przetworzone jabłka. Mam jeszcze spory zapas z ub. roku.
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam dżemy z żółtej cukinii, z galaretką i cytryną. Też pyszne.
Pozdrawiam:)