Te owoce ciągle można jeszcze kupić, dlatego polecam ciasto z jeżynami i malinami :)
Składniki na ciasto kruche:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 g masła zimnego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 jajko
Ponadto:
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić tzn. siekać nożem masło dodając pozostałe składniki, zagnieść - zrobić kulę, jeśli ciasto zbyt sypkie dodać 2 łyżki zimnej wody
- Schłodzić w lodówce przez 30-60 min
- Po wyjęciu ciasta podzielić je na 2 części, mniejszą i większą
- Blachę 23 x 34 cm wysmarować masłem lub papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, oprószyć zmielonymi migdałami ( 3 łyżki ), wyłożyć maliny i jeżyny. Posypać brązowym cukrem, na wierzch zetrzeć mniejszą część pozostałego kruchego ciasta
- Piec w temp. 180 *C przez ok. 50 min. lub do zrumienienia ciasta
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ja polałam ciasto jeszcze konfiturą malinową .
przepis stąd, ale zmodyfikowany ciut przeze mnie. W tamtym przepisie ciasto jest ze śliwkami.
Pyszne musi być
OdpowiedzUsuńAh! Jak mi żal, że ja piec nie umiem :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane jeżyny :-D
OdpowiedzUsuńTa konfitura sprawiła, że aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńtakie ciacho to prawdziwa rozpusta :)
OdpowiedzUsuńAż slinotoku dostałam, obłędne
OdpowiedzUsuńZdecydowanie pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńRozpusta i dla oczu i dla języka :)
OdpowiedzUsuńOplułam monitor z wrażenia i chęci zjedzenia takiego pysznego kawałka :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, aż ślinka leci...mniammm...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńSzkoda, że monitora nie mogę zjeść :-)))))
OdpowiedzUsuńWspaniałe słodko-kwaśne połączenie!
OdpowiedzUsuńAleż ja uwielbiam migdały, a w takim połączeniu z jeżynami to już powaliłaś! Pycha :)
OdpowiedzUsuń