sobota, 10 września 2016

Kruche migdałowe z jeżynami i malinami



Te owoce ciągle można jeszcze kupić, dlatego polecam ciasto z jeżynami i malinami :)



Składniki na ciasto kruche:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 g masła zimnego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 jajko
Ponadto:
  • 20 dag jeżyn i 20 dag malin
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki zmielonych migdałów


Przygotowanie :
  1. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić tzn. siekać nożem masło dodając pozostałe składniki, zagnieść - zrobić kulę, jeśli ciasto zbyt sypkie dodać 2 łyżki zimnej wody
  2. Schłodzić w lodówce przez 30-60 min
  3. Po wyjęciu ciasta podzielić je na 2 części, mniejszą i większą
  4. Blachę 23 x 34 cm wysmarować masłem lub papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, oprószyć zmielonymi migdałami ( 3 łyżki ), wyłożyć maliny i jeżyny. Posypać brązowym cukrem, na wierzch  zetrzeć mniejszą część pozostałego kruchego ciasta
  5. Piec w temp. 180 *C przez ok. 50 min. lub do zrumienienia ciasta
  6. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ja polałam ciasto jeszcze konfiturą malinową .
przepis stąd, ale zmodyfikowany ciut przeze mnie. W tamtym przepisie ciasto jest ze śliwkami.

15 komentarzy:

  1. Ah! Jak mi żal, że ja piec nie umiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta konfitura sprawiła, że aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciacho to prawdziwa rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozpusta i dla oczu i dla języka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oplułam monitor z wrażenia i chęci zjedzenia takiego pysznego kawałka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, aż ślinka leci...mniammm...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że monitora nie mogę zjeść :-)))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe słodko-kwaśne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ ja uwielbiam migdały, a w takim połączeniu z jeżynami to już powaliłaś! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...