poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Przetwory z malin


Maliny najlepiej smakują zerwane prosto z krzaka.
Te do przetworów też najsmaczniejsze świeże.






Składniki :


  • żelfix 2:1
  • maliny
  • cukier

Przygotowanie :
  1. Przebrane maliny zasypać żelfix-em i cukrem, wymieszać dokładnie, tzn. postąpić wg instrukcji na opakowaniu
  2. Po krótkim zagotowaniu przelać masę do czystych, suchych słoiczków pod sam dekiel, zakręcić
  3. Napełnione słoiczki odstawiamy w ciemne, suche miejsce.
Moje uwagi :
jeśli chcemy by konfitura malinowa była bez ziaren to  rozgotowane owoce przecieramy przez sito. Dalej postępujemy jak wyżej tzn. zasypać przetartą masę cukrem i żlefixem - gotować.


Włożyłam też maliny w cukier. Warstwę malin zasypywałam cukrem, lekko ugniatałam.
Słoiczki z owocami w cukrze gotowałam około 15 min. Maliny w soku zużyję do deserów :)


                 Już wkrótce będę robić sok z malin przez sokownik :)

7 komentarzy:

  1. wspaniały dżemik :) też robiłam podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny uwielbiam, najbardziej świeże...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałości z malin <3 trzeba korzystać, póki są! : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Malinki pycha, niestety jedna porcja która miała być na ciasto mi się popsuła taki delikatny to owoc :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przetwory muszą być z malin obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo sugestywne zdjęcia :-) ja nie robię przetworów z owoców (oprócz soków, to chlepcza litrami), odkąd okazało się, że dżemy i galaretki leżą latami w spiżarni. Ale to pokłosie mojej niechęci do słodkiego :-(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...