Składniki :
- 30 dag masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżek gęstej, tłustej śmietany
- małe opakowanie proszku do pieczenia, sól
- konfitura porzeczkowa lub przesmażone jabłka
Przygotowanie :
- Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia
- Cukier utrzeć z całymi jajkami
- Do masy jajeczno-cukrowej dodać mąkę z proszkiem- utrzeć
- Dołożyć śmietanę olej, potem miękkie masło i wszystko zagnieść w formę wałka
- Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą
- Większą rozwałkować i wyłożyć foremkę wyścieloną papierem do pieczenia ciasto, ma wystawać po brzegach foremki
- Na to wyłożyć słoik powideł porzeczkowych lub przesmażone jabłka, przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta, skleić brzegi ciasta
- Piec w temp. 170 *C przez 55- 60 min.
Ciasto piekłam w foremce 32 x 25 cm, ale byłoby lepiej zrobić je w większej, wtedy spodnia warstwa byłaby cieńsza.
Zamiast powideł z czarnej porzeczki dałam do ciasta przesmażone jabłka do których wmieszałam drobno pokrojone świeże, obrane, duże jabłko.
Uwielbiam ciasta z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńO mniam, zapowiada się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńna ciasto z jabłkami zawsze się chętnie skuszę :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie proste ciasta uwielbiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam... po prostu :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, bardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńTo tygryski lubią najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńChyba najbardziej wlasnie lubię te ucierane ciasta ;)
OdpowiedzUsuń