Składniki:
- 1 kg mąki
- 45 dkg masła
- 3 łyżki sypkiego maku
- 30 dkg cukru
- 1 jajko, 3 żółtka
- Mak mieszamy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy kruche ciasto
- Dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm
- Wykrawamy ciasteczka i pieczemy na papierze pergaminowym do zrumienienia (180*C)ok. 20 min ( w moim piekarniku).
Robiłam z połowy składników. Ciasteczka z dziurką zawisną na choince :)
Do tego momentu będą kruszeć w słoju.Moje uwagi:
Kiedy ciasto zrobiło się zbyt miękkie włożyłam je na jakiś czas do lodówki by łatwiej było je wałkować i wykrawać ciasteczka.
Zabieram przepis . Takich jeszcze nie piekłam . Pozdrawiam ciepło !!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne, świąteczne ciacha:)
OdpowiedzUsuńsuper do herbatki :)
OdpowiedzUsuń