piątek, 16 grudnia 2016

Ciastka z makiem na choinkę




Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 45 dkg masła
  • 3 łyżki sypkiego maku
  • 30 dkg cukru
  • 1 jajko, 3 żółtka 

Przygotowanie :




  1. Mak mieszamy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy kruche ciasto
  2. Dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm
  3. Wykrawamy ciasteczka i pieczemy na papierze pergaminowym do zrumienienia (180*C)ok. 20 min ( w moim piekarniku).
przepis stąd


Robiłam z połowy składników. Ciasteczka z dziurką zawisną na choince :)
               Do tego momentu będą kruszeć w słoju.

Moje uwagi:
Kiedy ciasto zrobiło się zbyt miękkie włożyłam je na jakiś czas do lodówki by łatwiej było je wałkować i wykrawać ciasteczka.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...