sobota, 16 września 2017

Babeczki otrębowe ze śliwkami


Dziś ponownie śliwki w roli głównej. Tym razem w wydaniu wegeteriańskim.



Składniki :
  • 1 szklanka otrębów gryczanych
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki rodzynek( u mnie pół na pół z żurawiną)
  • 1 szklanka pokrojonych śliwek
  • 1/4 oleju
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C
  2. Mieszamy otręby,rodzynki,mąkę, sodę, cynamon, cukier, agar i śliwki
  3. W drugiej miseczce mieszamy mleko i olej, wlewamy je do suchych składników i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników
  4. Pieczemy w natłuszczonych ewentualnie papierowych foremkach do muffinek , ok. 20-25 min- do suchego patyczka.

Wyszło mi  16 babeczek.
Przepis zaczerpnęłam z "Zieleniny bez glutenu"- M.Cielenga-Wiaterek.
W oryginalnym przepisie zamiast śliwek zastosowano rabarbar.
Babeczki najlepsze dziś i jutro :)
 - 

13 komentarzy:

  1. Ale super. Na mące gryczanej! Wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają i na pewno świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pyszne, bardzo lubię wszelkie babeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że nie mam mąki gryczanej w domu...bo bym już piekła do kawy ;(

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry przepis bo akurat mam nadmiar mąki gryczanej i trzeba coś z nią zrobić, zapamiętuje i może coś wykombinuje ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super babeczki :) w sam raz na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę przepis wypróbować. Często robię muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię i muffinki i śliwki więc nie pozostaje mi nic innego, jak wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne babeczki! Na pewno świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...