Dziś ponownie śliwki w roli głównej. Tym razem w wydaniu wegeteriańskim.
Składniki :
- 1 szklanka otrębów gryczanych
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki rodzynek( u mnie pół na pół z żurawiną)
- 1 szklanka pokrojonych śliwek
- 1/4 oleju
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżeczki agaru
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180*C
- Mieszamy otręby,rodzynki,mąkę, sodę, cynamon, cukier, agar i śliwki
- W drugiej miseczce mieszamy mleko i olej, wlewamy je do suchych składników i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników
- Pieczemy w natłuszczonych ewentualnie papierowych foremkach do muffinek , ok. 20-25 min- do suchego patyczka.
Wyszło mi 16 babeczek.
Przepis zaczerpnęłam z "Zieleniny bez glutenu"- M.Cielenga-Wiaterek.
W oryginalnym przepisie zamiast śliwek zastosowano rabarbar.
Babeczki najlepsze dziś i jutro :)
-
Przepis zaczerpnęłam z "Zieleniny bez glutenu"- M.Cielenga-Wiaterek.
W oryginalnym przepisie zamiast śliwek zastosowano rabarbar.
Babeczki najlepsze dziś i jutro :)
-
Ale super. Na mące gryczanej! Wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i na pewno świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne, bardzo lubię wszelkie babeczki :D
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam mąki gryczanej w domu...bo bym już piekła do kawy ;(
OdpowiedzUsuńDobry przepis bo akurat mam nadmiar mąki gryczanej i trzeba coś z nią zrobić, zapamiętuje i może coś wykombinuje ;) :)
OdpowiedzUsuńpyszne :D
OdpowiedzUsuńMuszą być przesmaczne :)
OdpowiedzUsuńsuper babeczki :) w sam raz na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babeczki :)
OdpowiedzUsuńMuszę przepis wypróbować. Często robię muffinki :)
OdpowiedzUsuńLubię i muffinki i śliwki więc nie pozostaje mi nic innego, jak wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńAle fajne babeczki! Na pewno świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuń