Składniki
- 1 średni patison
- 2 duże jajka
- bułka tarta
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie :
- Umyty patison osuszyć i obrać ze skórki
- Pokroić na dość cienkie plasterki, wydrążyć środek z pestkami nasiennymi, posypać solą
- Na płaskiej miseczce rozmieszać jajko, a na drugą miseczkę wsypać bułkę tartą
- Maczać patison wpierw bułce, potem w jajku i znów w bułce
- Smażyć z obu stron na dość głębokim gorącym oleju - z obu stron.
Można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę.
Wyobrażam sobie, jaki jest pyszny. Nie robiłam jeszcze patisona w panierce, ale wielokrotnie cukinię. Szkoda tylko, że "pije" dużo tłuszczu podczas smażenia.
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje genialnie :) Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię a la schabowy. Jest pyszny. Miłego weekendu Uleńko.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam patisonów ;)
OdpowiedzUsuńrzadko jadam patisony, pycha :)
OdpowiedzUsuń