Tarta migdałowa z gruszkami gotowanymi w syropie cynamonowym.
Składniki na spód :
Pieczenie:
przepis stąd
Składniki na spód :
- 180 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- szczyta soli
- 2 żółtka
- 125 g zimnego masła
Gruszki :
- 5 gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3
- 250 ml wody
- 125 ml białego, wytrawnego wina
- po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu
Masa migdałowa:
- 125 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru lub pudru
- 1 jajko
- łyzka brandy lu amaretto
- 125 g mielonych migdałów
- 40 g mąki
Przygotowanie spodu:
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło
- Miksować mieszadłem, aż powstanie drobna kruszonka (lub siekać składniki na stolnicy), następnie dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto
- Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godz.
- Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zagnieść i uformować gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na placek, przenieść go do formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na 15 minut.
Przygotowanie gruszek:
- Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 min. na umiarkowanym ogniu. Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 min.
Przygotowanie masy migdałowej:
- Miękkie masło utrzeć z dodatkiem drobnego cukru i cukru wanilinowego na jasną masę (ok. 4 min ).
- Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 - 4 min. na puszystą masę.
- Dodać brandy, mielone migdały oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką.
- Piekarnik nagrzać do 180*C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty, bo pyszny jest.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posypałam cukrem pudrem.
przepis stąd
Pysznie się prezentuje i na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie aromatyczne pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! <3
OdpowiedzUsuńMój blog
Powiło jesienią - mniam:)
OdpowiedzUsuńZachwycająca tarta.
OdpowiedzUsuńNo to tylko popatrzę. Na ten moment dla mnie za dużo zachodu. Ze spisu składników widać, że ciasto na specjalne okazje.
OdpowiedzUsuńPycha☺
OdpowiedzUsuńale musi migdałowo pachnieć... aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńIdealne nie tylko na jesień :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje a na pewno jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńObserwuję :)
mama-urwisa.blogspot.co.uk
wspaniałe jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńIdealna na ta porę roku :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, pyszne połączenie smaków :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń