sobota, 23 września 2017

Tarta migdałowa z gruszką

Tarta migdałowa z gruszkami  gotowanymi w syropie cynamonowym.



Składniki na spód :



  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • szczyta soli
  • 2 żółtka
  • 125 g zimnego masła


Gruszki :
  • 5 gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3
  • 250 ml wody
  • 125 ml białego, wytrawnego wina
  • po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu
Masa migdałowa:
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru lub pudru
  • 1 jajko
  •  łyzka brandy lu amaretto
  • 125 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki
Przygotowanie spodu:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło
  2. Miksować mieszadłem, aż powstanie drobna kruszonka (lub siekać składniki na stolnicy), następnie dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto
  3. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godz.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zagnieść i uformować gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na placek, przenieść go do formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na 15 minut.
Przygotowanie gruszek:
  1. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 min. na umiarkowanym ogniu. Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 min.
Przygotowanie masy migdałowej:

  1. Miękkie masło utrzeć z dodatkiem drobnego cukru i cukru wanilinowego na jasną masę (ok. 4 min ). 
  2. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 - 4 min. na puszystą masę. 
  3. Dodać brandy, mielone migdały oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką.

Pieczenie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180*C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty, bo  pyszny jest.
  2. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posypałam cukrem pudrem.
Użyłam formę okrągłą o średnicy 25 cm.


przepis stąd



13 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje i na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudownie aromatyczne pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to tylko popatrzę. Na ten moment dla mnie za dużo zachodu. Ze spisu składników widać, że ciasto na specjalne okazje.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale musi migdałowo pachnieć... aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne nie tylko na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje a na pewno jeszcze lepiej smakuje :)
    Obserwuję :)
    mama-urwisa.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, pyszne połączenie smaków :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...