Składniki :
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, najlepsza grubo mielona
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ostra, mielona papryka - połowa płaskiej łyżeczki
- szczypta soli, pół łyżeczki cukru
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki posiekanego koperku , najlepiej świeżego
- 1/2 szklanki mleka- u mnie ryżowe
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
- Łączymy mąki, proszek, sól, cukier, paprykę, koperek
- Dolewamy mleko, olej i miksujemy dokładnie
- Na rozgrzanym oleju smażymy okrągłe placuszki, z obu stron na rumiano.
Z tej ilości składników wyszło mi 6 średniej wielkości, ale dość grubych placuszków.
Na placuszki potrzebowałam 2 duże łyżki masy.
Pomysł zaczerpnęłam z książki Zbigniewa Landowskiego "Kuchnia wegetariańska"
Na placuszki potrzebowałam 2 duże łyżki masy.
Pomysł zaczerpnęłam z książki Zbigniewa Landowskiego "Kuchnia wegetariańska"
Bardzo lubię placuszki, takiej wersji nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :) Będę musiała zrobić, bo mi apetytu narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na wytrawne placuszki:)
OdpowiedzUsuńZabieram przepis:) Z dodatkiem ostrej papryki na pewno placuszki są o niebiańskim smaku. Bardzo lubię ostre przyprawy!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy nie jadłam takich placuszkow ❤
OdpowiedzUsuńPięknie rumiane ;)
OdpowiedzUsuńPrzeważnie lubię na słodko , ale i w takiej wersji warto spróbować. Miłego weekendu .
OdpowiedzUsuńplacuchy na słono - jestem na tak :)
OdpowiedzUsuń