czwartek, 7 września 2017

Placuszki kukurydziane


Składniki :

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, najlepsza grubo mielona
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ostra, mielona papryka - połowa płaskiej łyżeczki
  • szczypta soli, pół łyżeczki cukru
  • łyżka oleju
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku , najlepiej świeżego
  • 1/2 szklanki mleka- u mnie ryżowe
  • tłuszcz do smażenia


Przygotowanie :
  1. Łączymy mąki, proszek, sól,  cukier, paprykę, koperek
  2. Dolewamy mleko, olej i miksujemy dokładnie
  3. Na rozgrzanym oleju smażymy okrągłe placuszki, z obu stron na rumiano.

Z tej ilości składników wyszło mi 6 średniej wielkości, ale dość grubych placuszków.
Na placuszki potrzebowałam 2 duże łyżki masy.
Pomysł zaczerpnęłam z książki Zbigniewa Landowskiego "Kuchnia wegetariańska"

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię placuszki, takiej wersji nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie :) Będę musiała zrobić, bo mi apetytu narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis na wytrawne placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram przepis:) Z dodatkiem ostrej papryki na pewno placuszki są o niebiańskim smaku. Bardzo lubię ostre przyprawy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że nigdy nie jadłam takich placuszkow ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Przeważnie lubię na słodko , ale i w takiej wersji warto spróbować. Miłego weekendu .

    OdpowiedzUsuń
  7. placuchy na słono - jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...