wtorek, 5 września 2017

Zupa szczawiowa z lanymi kluskami


Składniki :

  • przecier szczawiowy- u mnie połowa słoiczka o poj.350 g
  • włoszczyzna
  • ziemniaki
  • jajko
  • sól, cukier
  • liść laurowy i kilka ziaren pieprzu czarnego
  • ewentualnie śmietana
  • ok. 1/4 kostki rosołowej



Przygotowanie :
  1. Do garnuszka z ok. 1 litrem wody włożyć obraną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz
  2. Gdy warzywa będą miękkie wlać przecier i ponownie zagotować, doprawić solą, ewentualnie  cukrem, pieprzem mielonym
  3. Jajko roztrzepać w garnuszku i wlać je do gotującej zupy -mieszać tak by z jajka powstały małe, lane kluseczki- jeśli trzeba dodać ciut kostki rosołowej.

Już na talerzu zupę można "zabielić" łyżką śmietany.
A jeśli dodamy ziemniaki (wcześniej ugotowane) zupa będzie bardziej syta :)

5 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaku na szczawiówkę. Dawno nie robiłam! Z kluskami lanymi jeszcze nie jadłam. Teściowa, wiele lat temu, poradziła mi, by dodawać do tej zupy mleko, bo jest ono źródłem wapnia, a szczaw odwapnia kości, więc jest uzupełnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dawno nie jadłam szczawiowej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna zupka, ale jeszcze nie robiłam jej z kluskami lanymi. Trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam zupy szczawiowej. Czas to zmienić.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama inaczej robi zupę szczawiową - ze szczawiem z ogródka i ziemniakami a potem podaje z jajkiem... kluseczki to ciekawe urozmaicenie zupy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...